În 2013, un simplu pilot de linie, Rada Teodor Cristian, având puse deoparte vreo 10 milioane de euro, a cumpărat 33% din compania aeriană la care lucra, Blue Air. Restul acționarilor: Marius Mihail Puiu (33%), Tudor-Zamfir Constantinescu (17%) şi Luciana Păunescu (17%). Astfel, Blue Air a devenit, în schimbul a 30 milioane de euro, proprietatea Airline Management Solutions, înființată de cei de mai sus. 

Facem un salt în timp și ajungem la momentul de față în care Blue Air este în insolvență. În toată această perioadă Rada Cristian a făcut atât de multe artificii încât ne întrebăm de ce nu este încă cercetat sau măcar întrebat de sănătate.

În afacerea Blue Air au fost implicate, de-a lungul a 9 ani, un număr mare de alte companii, persoane, case de avocatură, avocați care ulterior au devenit asociați. Toate cele de mai sus au schimbat acțiuni între ele, au încheiat – descheiat contracte, au schimbat denumiri, sedii și așa mai departe. Persoana care se regăsește în toate aceste scheme, constanta afacerii: Radu Cristian Rada. Regăsim ca administrator la o parte dintre companii și pe Tudor Zamfir Constantinescu, un alt pilot “expert” în economie. Tot istoricul Blue Air – începând cu 2013 – seamănă cu un jihad, cu nenumărate și interminabile mutări și permutări care pe unii specialiști îi duc cu gândul la spălare de bani. Rămâne de văzut dacă se va sesiza vreo autoritate cu privire la acest aspect.

Mai departe vom încerca să prezentăm un tablou cât mai succint și clar și să mai facem încă un pic de lumină în cazul Blue Air. Cu sinceritate menționăm faptul că a descurca ițele în acest caz seamănă cu un sport extrem.

Așadar, să începem.

Pentru cine nu știe încă, statul român plătește lunar un credit neperformant acordat Blue Air in valoare de 62 milioane de euro. Rata lunară plătită din buzunarele românilor – 5 milioane lei. Și totuși, acționarii companiei sunt nederanjați, ba dimpotrivă, au noi companii aeriene și își continuă activitatea, nestingheriți. 

Astăzi, despre Cristian Rada, pilot Blue Air, ulterior acționar Blue Air

  1. Închirierea mărcii: jumătate de milion de euro

În Octombrie 2020 Blue Air primește împrumutul de la Eximbank, garantat de stat. În luna iulie, Rada mai făcuse un artificiu: își deschide un PFA (RADA TEODOR CRISTIAN PFA, CUI 43216459, cu sediul în mun. București, str. Georges Bizet nr. 5, sc. A, et. 3, ap. 12, sect. 2, tel: 0742394248). 

Rostul PFA-ului? Un contract de închiriere și licență marcă între Rada Cristian și Blue Air. Valoarea? 500.000 euro/lună. Timp de 99 de ani. Jumătate de milion de euro plătiți de Blue Air lui Rada Cristian pentru că acesta înregistrase numele flyblueair.com, domeniul de pe care se cumpărau biletele de avion. Rețineți: sumele acestea au intrat în contul lui Rada Cristian deși compania era într-o situație precară și nu existau bani. Este încă neclar dacă aceasta sumă a continuat să fie plătită lui Rada și după ce Blue Air a primit împrumutul. Cum ar veni, în loc ca împrumutul să fie folosit pentru salvarea companiei, o parte din acest intra în buzunarele lui Rada. Dacă e adevărat, adunat, sigur a făcut măcar de câteva rate lunare către Eximbank. Rămâne de văzut dacă Rada primește în continuare bani de la Blue Air (unde acum este acționar și statul român), în caz că societatea se reabilitează. Este posibil, contractul este pe 99 de ani. 

Codul CAEN al PFA-ului lui Rada

2. Evaluarea Blue Air înainte de împrumutul garantat de stat

Imaginați-vă că mâine vă cumpărați o casă. Sau cei care au cumpărat deja, știți: banca folosește mereu un evaluator agreat astfel încât să fie sigură că evaluarea este corectă. În cazul de față, evaluatorul a fost firma Veridio SRL. Nu punem la îndoială profesionalismul acestora, însă modelul de evaluare ales pare, la primă vedere, cel puțin părtinitor față de Blue Air. Mai exact, compania și activele sale nu au fost evaluate la valoarea din momentul respectiv, ci pe baza unor ipoteze imaginare. Ca și cum evaluatorul ar veni la casa pe care o cumpărați și ar spune că valorează mult mai mult ACUM deoarece e posibil să îi faceți îmbunătățiri în VIITOR. Cum vine asta? Redăm mai jos o parte din evaluare ca să înțelegeți exact: 

Punctul 1 din evaluarea Eximbank: “bunurile sunt tranzacționabile și neafectate de sarcini sau ipoteci.” Și totuși, o parte din flota de avioane Blue Air era deținută de Air Leasing Corporation.

Trecem direct la punctul 3: “evaluarea acțiunilor este făcută pe baza unor ipoteze optimiste condiționate de un nou ajutor de stat” în valoare de 54 de milioane de euro. Cum ar veni, după ce primim cele 62 de milioane de euro trebuie să ne mai dați încă 54 ca să ne putem reveni și eventual plăti ratele. 

Trecem la punctul 5: “evaluarea aeronavelor s-a realizat în IPOTEZA în care acestea sunt în configurație inițială, având montate motoarele cu care au fost achiziționate”. Se menționează însă faptul că: “aeronavele supuse evaluării se găsesc în diferite situații, precum: motoare montate pe alte aeronave, aeronave achiziționate fără motoare și care au montate motoare de pe altă aeronavă sau nu au motoare montate.” Cum? Cum să se evalueze avioanele conform stării lor inițiale? E ca și cum mâine mergeți la bancă pentru un credit pe care îl girați cu mașina veche de 30 de ani, dar pe care banca e atât de amabilă să o evalueze la preț de mașină nouă. Ce convenabil.

Orice evaluare este vitală în cazul oricărui credit. Evaluarea arată celui care împrumută banii cum îi poate recupera dacă împrumutatul nu mai poate plăti. Posibil ca statul român să nu mai poată recupera niciodată împrumutul de 62 de milioane de euro. Cu banii ăștia se poate construi un spital municipal cu cel puțin 250 de paturi. 

3. Revenirea pe piața de transport aerian a lui Rada

În timp ce Blue Air era în imposibilitate de plată, Rada își deschidea o altă companie aeriană, Hello Jets. Declară că această companie nu va reprezenta concurența Blue Air. În nici doi ani, Rada cedează acțiunile sale către Airline Invest (unde acționar e tot Rada Cristian împreună cu fratele său) – care cesionează către Rams Center SRL. Administrator devine Constantinescu Tudor Zamfir, de care veți mai auzi puțin mai jos. “Rams Center a fost înființată în anul 2017 sub denumirea de Rams Business Park Industrial Management SRL de Sergiu Ioan Emil Ioanovici (audiat de DNA în dosarul ICA – Dan Voiculescu) și Iulian Bogdan Năstase (trimis în judecată acum vreo zece ani într-un dosar privind terenurile Aeroportului Băneasa, dosar în care apărea și Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor), cunoscuți dezvoltatori imobiliari. Năstase nu a fost la primul contact cu această afacere el reprezentând și firma belgiană Maxi Travel SPRL care, la un moment dat, a fost acționar la Blue Air și a fost avocatul Blue Air.

Iar în perioada 12-25 noiembrie 2021 Rams Center SRL a făcut parte din Consiliile de Administrație ale Airline Invest SA și Blue Air Aviation SA.

Năstase își cedează părțile din Rams Center către prietenul și partenerul său Daniel Pârlici, dezvoltator imobiliar din Galați.” (ziare.com)

HelloJets are trei avioane închiriate de la Blue Air. Unul dintre ele este închiriat către AeroItalia. 

4. Relația cu AeroItalia 

Aeroitalia a închiriat o aeronavă veche de 20 de ani, un 737-700 (YR-BMR) de la Hello Jets. Aeronava este exact una dintre cele “împrumutate” de HelloJets de la Blue Air. Este oare o coincidență că directorul comercial de la AeroItalia, Krassimir Tanev, a lucrat anterior la Blue Air tot ca director comercial, iar Hello Jets aparține fostului său șef, Rada Cristian? De asemenea, AeroItalia a închiriat și aeronavele de la Air Connect, care le-a închiriat de la Blue Air. 

5. Conexiunea cu Dorin Ivașcu 

Controversatul om de afaceri apare și el în această încrengătură. În 2022 apare încă o companie aeriană, Air Connect, în Acționariatul căreia apare din nou Tudor Zamfir Constantinescu. Air Connect (surpriză!) încheie în septembrie 2022 un parteneriat strategic cu Blue Air. Prin acest contract, Blue Air transferă operarea unor servicii interne și internaționale către Air Connect. G4Media a transmis mai multe întrebări punctuale directorului operațional Air Connect, însă acestea au rămas fără răspuns concret: “Tudor Constantinescu, directorul general Air Connect, care nu a răspuns cum se va materializa concret colaborarea dintre Blue Air și Air Connect, nici ce curse vor fi preluate, pe ce rute, despre câte zboruri este vorba, când va avea loc transferul de servicii sau cu ce aeronave se vor efectua zborurile sau ce capacitate au acestea”. 

6. Problemele de la Blue Air după ce a obținut împrumutul 

După ce împrumutul a fost acordat, reprezentanții statului român au început să aibă îngrijorări față de modalitatea de respectare a obligațiilor Blue Air Aviation impuse de lege (art. 5, 11 si 12 din OUG nr. 139/2020, prin art. 5.1 din Hotärârea Guvernului nr. 862/2020 si prevederile Conventiei de garantare nr. 608559/19.10.2020). Mai mult, s-a discutat si vizavi de încasările de sume de către acționarul majoritar al Blue Air Aviation, Rada Cristian, prin contracte care depășeau valoarea plăților de dobânzi lunare aferente creditului garantat. Inclusiv înființarea de noi companii de către același Rada Cristian care ar fi folosit activele și personalul Blue Air Aviation pentru a derula activități la celelalte societăți. Toate acestea in condițiile în care Blue Air continua să ceară suplimentar bani de la buget (54 de milioane de euro). S-a cerut chiar și o analiză în regim de urgență de către EximBank România S.A., aceste fapte putând afecta capacitatea de rambursare a Blue Air Aviation. Ceea ce s-a și întâmplat.

De asemenea, ANAF a fost solicitat să inițieze în regim de urgență o acțiune de control privind modificarea structurii organizaționale a Airline Invest, contractele încheiate de societatea Blue Air cu entități deținute tot de acționarul majoritar al companiei Airline Invest, domnul Rada Cristian, a încasărilor realizate de acesta în contextul situației dificile pe care o parcurge societatea, precum și utilizarea activelor și personalului deținute de acesta în cadrul companiei și a grupului Blue Air, raportat la prevederile OUG r 139/2020, în vederea diminuării riscului de executare a garanției de stat. 

În acea perioadă, începând cu data de 01.09.2021, structura organizatorică a grupului Blue Air se modificase prin integrarea a încă trei companii, respectiv Sky PERSONNEL (leased personnel & training), BYTEFLUENCY (IT& digital services) și Hello Jets, deținute în integralitate de Airline Invest, deținută de Rada. Astfel, Airline Invest va rămâne o companie de tip holding, iar angajații acesteia sunt transferați, în funcție de domeniul de activitate, către Sky PERSONNEL și BYTEFLUENEY.

Și lista cu nereguli poate continua. Este stufos și greu de înțeles, însă cu astfel de mașinațiuni financiare s-au ocupat Cristian Rada, Teodor Zamfir Constantinescu, Cristian Răcaru – toți regăsiți în toate acționariatele și administrațiile zecilor de companii, societăți, mutări și transmutări de acțiuni. În tot acest timp, nimeni nu i-a întrebat nimic. În final, cu participarea directă a lui Sebastian Burduja, statul român a pierdut 62 de milioane de euro, bani care au ajuns la Blue Air, dar de acolo nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ei. Având în vedere că nu există nici o anchetă serioasă cu privire la Burduja și la Blue Air, românii sunt îndreptățiți să se gândească la tot felul de ipoteze – de data aceasta pesimiste: a făcut Burduja, cu antecedente în familie la Bancorex, un fel de Bancorex mai mic la Eximbank? Sau poate a primit o parte din bani? Sau poate e doar incompetent? Sau poate are un ego imens și a vrut să fie eroul care a salvat Blue Air? Va fi Burduja promovat în continuare de către PNL, după asemenea faptă? Lumea se întreabă, pe bună dreptate, dar oare cine va răspunde? Cine va plăti pentru această pierdere?

Da, complicat. Și este doar o mică parte din toată această inginerie financiară. Suntem abia la început. Rămâne de văzut: a fost sau este Blue Air o mașină de spălat bani? 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate