Astăzi România a recuperat o sută de milioane de metri pătrați de teren! 
Adică 100 kmp, cam cât Constanța, Sibiu, Timișoara etc. 
O suprafață cât un oraș – de teren cu pădure, retrocedată dintr-o greșeală – intenționată sau nu.


Cum a fost posibilă o astfel de greșeală și câte cazuri de acest fel sunt în toată țara? Cât din suprafața țării noastre aparține acum unor străini? E înfiorător dacă stăm să ne gândim la dimensiunile corupției din România. Cum sunt acum pedepsiți cei care au retrocedat suprafețe imense de teren, sărăcind România și îmbogățind toți escrocii sau rudele lacome ale proprietarilor inițiali? 
Revenind, astăzi este ziua în care putem nota în calendarul cu realizări frumoase ale justiției române o victorie. Victorie care, sperăm, se va repeta și îi va inspira de acum înainte și pe alți judecători să soluționeze astfel de dosare în temeiul legii, cu iubire de țară și interes pentru corectitudine. Ne referim la o speță extrem de importantă de pe rolul tribunalului Hunedoara unde soluționarea a fost dată corect în favoarea statului român. Pe scurt, urmașii unor familii care fuseseră deja despăgubite în aur, conform legii, pentru terenurile lor, au uitat acest fapt și au revenit cerând terenurile înapoi, pe care le-au și primit. Astăzi însă, după 13 ani, tribunalul de la Hunedoara a decis irevocabil că aceste terenuri aparțin statului român, proprietarii fiind despăgubiți deja cu mulți ani în urmă. A fost astfel corectată o greșeală care aproape că ne-a costat 10.000 de hectare! 

Decizia irevocabilă instanței de la Hunedoara în dosarul 1461/240/2009

În antiteză: cazul retrocedărilor de la Baia Mare,

semnalat de noi zilele trecute

Urmare a acestei victorii sperăm să își pună conștiințele sub lupă toți judecătorii implicați în astfel de dosare. Sunt datori moral și legal să se aplece cu profesionalism și bune intenții asupra acestor cazuri de jefuire a României. Unul dintre ei este doamna judecător Anca Emanuela Pușcașu, cea care a soluționat câteva dosare de retrocedare (despre care am scris aici) într-un mod care i-a surprins atât pe colegii ei de la Judecătoria Baia Mare, cât și pe alți judecători din țară. Mulți dintre magistrații cinstiți pun la îndoială decizia acestei doamne judecător. Mai exact, soluționarea a fost în defavoarea statului român, deși speța este clară: urmașii nu se califică să primească aceste terenuri deoarece proprietarul inițial a renunțat la cetățenia română, act care există în dosar. Nu l-a văzut doamna judecător? L-a văzut, dar l-a ignorat? 
Suntem curioși (si nu doar noi), ce motive au stat la baza acestei decizii și dacă Domnia sa a hotărât așa din interese personale, sfidare a CSM-ului sau necunoașterea legii? 

Până atunci, să ne bucurăm de victoria de la Hunedoara și să sperăm la cât mai multe astfel de vești extraordinare.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate