Sesizare către Agenția Națională de Integritate! Scandalul declanșat în urma dezvăluirilor fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, privind premiile distribuite în cadrul Federației Române de Canotaj, scoate la iveală o serie de nereguli care pun sub semnul întrebării transparența și legalitatea modului de distribuire a banilor publici, principala sursă de îmbogățire în România. Mai mult, apare o întrebare vizavi de un modus operandi care acoperă lumea sportului, în special în condițiile în care discuțiile despre resursele alocate au crescut constant în intensitate.

Drumul spre iad e pavat cu bune intenții: premii consistente, destinate în primul rând sportivilor de performanță, ajung în buzunarele unor funcționari din federație. Contabila șefă Roxana Petrescu și secretarul general Cătălin Erhan al Federației Române de Canotaj au primit câte 162.400 de euro fiecare, depășind, am spune cu nerușinare, premiul de 140.000 de euro al lui David Popovici, campion olimpic la înot.

Elisabeta Lipă, președinta cu rang de secretar de stat al Agenției Naționale pentru Sport și în același timp cea mai medaliată canotoare din istoria Olimpiadei cu 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz, a justificat distribuirea acestor sume invocând normele legale în vigoare, care permit premierea personalului auxiliar. Conform normelor invocate de doamna președintă, de data aceasta în calitate de funcționar public guvernamental, personalul federației ar fi primit aceste sume ca o „recunoaștere meritată a nivelului de implicare” în susținerea sportivilor. Cu ce or fi participat contabila șefă sau Erhan încât să merite o sumă mai mare decât Popovici? Pe fondul oprobiului public generat, doamna Lipă simte însă apoi nevoia să se justifice și face o confidență publică: sumele sunt redistribuite ulterior neoficial între mai multe persoane (probabil) funcționari în cadrul Federației. Cum se face această redistribuire? Conform cărei prevederi legale? Se stă la coadă în fața biroului contabilei șefe, ca la Caritas? Se dau banii în plic, ca la nuntă? Cine primește acești bani? De unde știm că nu îi împarte de fapt cu doamna președintă? Practic, Lipă argumentează că o persoană (contabila șefă) ar primi banii pentru toată lumea și ar face apoi împărțirea „pe merit”. Conform cărui act normativ? Pretinsa redistribuire este lipsită de transparență, dar și o practică ilegală, mai ales când vine vorba de gestionarea banilor publici. Între timp, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român, la rândul lui campion olimpic la sabie – primul din istoria României – și fost subordonat al doamnei Lipă în perioada în care aceasta ocupă funcția de președinte al Clubului Sportiv Dinamo (ce paradox… echipa prinzătorilor de hoți) tace mâlc.

Îi întrebăm pe cei doi oficiali: era aceasta o practică pe vremea în care reprezentau culorile României? Care era cota acestuia? Le-a plăcut atât de mult încât au decis să o repete? Este o practică la nivelul Federațiilor și cluburilor ca banii cuveniți sportivilor și antrenorilor să se împartă pe criterii netransparente contabililor sau purtătorilor de vorbe? Era aceasta o practică la nivelul Clubului Sportiv Dinamo? O consideră corectă? O încurajează? Era premiat Cătălin Erhan, fost subofițer jandarm și apoi fost ofițer jurist în cadrul Clubului, pentru rezultatele lui Covaliu de la Olimpiadă? Ca fost jurist, apreciază că sumele se trec în declarațiile de avere? Care este regimul juridic al acestor premieri? Parte din aceste sume erau destinate președintei ANS ori președintelui COSR? Agenția Națională de Integritate, bună dimineața!

De asemenea, am făcut un simplu calcul matematic din care reiese că din cei 8,75 milioane de euro cheltuiți de Lipă cu ocazia Olimpiadei, doar 4,5 se regăsesc. Unde sunt celelalte 4 milioane?
Pentru conformitate și transparență, iată sumele primite:

1.  Ioana Vrînceanu - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)
2.  Roxana Anghel - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)
3.  Ancuța Bodnar - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin; medalie de argint, dublu vâsle feminin)
4.  Simona Radiș - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin; medalie de argint, dublu vâsle feminin)
5.  Florin Enache - 140.000 euro (medalie de aur, dublu vâsle masculin)
6.  Andrei Cornea - 140.000 euro (medalie de aur, dublu vâsle masculin)
7.  Erhan Cătălin - 162.400 euro (secretar general al Federației Române de Canotaj)
8.  Roxana Petrescu - 162.400 euro (contabil șef al Federației Române de Canotaj)
9.  Antonio Colamonici - 476.000 euro (antrenorul lotului olimpic de canotaj)
10. Ciprian Atomei - 309.400 euro (antrenor secund)
11. Sorin Băhnarel - 309.400 euro (antrenor secund)
12. Despina Marcus - 309.400 euro (antrenor secund)
13. Rodica Macovei - 309.400 euro (antrenor secund)
14. Cosmin Bogus - 309.400 euro (antrenor secund)
15. Ionela Cozmiuc - 252.000 euro (medalie de argint, dublu vâsle feminin, categorie ușoară)
16. Gianina van Groningen - 252.000 euro (medalie de argint, dublu vâsle feminin, categorie ușoară)
17. Amalia Bereș - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)
18. Adriana Adam - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)
19. Maria Lehaci - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)
20. Magda Rusu - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)
21. Victoria Petreanu - 252.000 euro (medalie de aur, barcă de 8+1 feminin)

Total: 4.328.800 euro

Și pentru că tot vorbeam de modus operandi: un raport emis de Agenția Națională pentru Sport a ajuns la DNA, evidențiind o sumă de 15.837.727 lei (aproximativ 3,17 milioane euro) care ar fi fost sifonată, cu un nume notabil pe listă: Paul Florian Popa, un practicant de karate shito ryu, care ar fi încasat 647.691 lei (129.538 euro) ca premiu. Totuși, Popa nu a primit niciodată această sumă. Documentul conține și alte nume de persoane care nu au încasat premiile menționate, făcând obiectul dosarului penal 6265/P/2024.

Realitatea tristă este că resursele financiare pentru sport și dezvoltarea copiilor sunt în continuare furate, în loc să fie investite. Tinerii sportivi sunt obligați să se antreneze în condiții improprii, fără acces la facilități moderne sau la resurse care să le sprijine dezvoltarea. Deși există un potențial uriaș în rândul copiilor și tinerilor talentați, fără infrastructură corespunzătoare și fără sprijin financiar, multe visuri sportive rămân neîmplinite, în timp ce acești nerușinați, mulți dintre ei modele pentru acești tineri, fură fără mustrări de conștiință.