Am publicat recent o serie de articole de investigație în legătură cu compania aeriană Blue Air și cu împrumutul neperformant acordat acesteia. Aceste articole au dezvăluit detalii despre neregulile și problemele financiare semnificative din cadrul companiei și din cadrul ministerului de Finanțe.

Deși Sebastian Burduja a fost cel care a semnat pentru acordarea împrumutului, acesta nu a fost încă tras la răspundere, ba chiar, deși a adus un prejudiciu atât de mare la bugetul statului, este în continuare promovat și protejat de către PNL.

Aceste investigații ar fi trebuit să aibă loc în primul rând în România. Este important ca autoritățile române să adopte o atitudine de seriozitate și responsabilitate vizavi de astfel de situații și să acționeze în consecință, rapid și hotărât.

Este crucial ca organele de control să își facă treaba cu integritate și responsabilitate în cazuri de corupție, dar și în cazurile de incompetență. Nu spunem asta destul, din păcate. Și oricât am spune-o, noi sau alții, pare degeaba. DAR…Corupția și incompetența sunt probleme serioase care pot afecta grav societatea și pot submina încrederea în instituțiile publice. Ceea ce se și întâmplă de mult în România. Prin urmare, este esențial ca autoritățile să fie transparente și să ia măsuri prompte și eficiente pentru a combate aceste probleme. Atunci când există suspiciuni de corupție sau incompetență, autoritățile trebuie să investigheze și să aducă în fața justiției persoanele implicate, indiferent de poziția lor în societate, în cel mai scurt timp posibil.

Este important și obligatoriu ca autoritățile să pedepsească și incompetența, pentru că aceasta poate duce inclusiv la pierderea de vieți, dincolo de daunele materiale semnificative. În multe cazuri, incompetența poate fi la fel de dăunătoare ca și corupția, deoarece poate duce la decizii proaste și la administrarea ineficientă a resurselor publice.

Autoritățile trebuie să înceapă să fie responsabile și să ia măsuri prompte și eficiente atunci când se confruntă cu cazuri de corupție și incompetență. Astfel, pe viitor, incompentenții se vor gândi de două ori înainte să accepte o poziție decizională în care ar putea face gafe greu de reparat. Tot în timp, dacă măsurile vor fi constante, imensa caracatița a corupției din România va pierde din putere. Toate acestea vor duce la creșterea încrederii populației în autoritățile publice, dar și la schimbarea imaginii României în Europa.

Totuși, există speranță. Conform boardingpass.ro, “Comisia Europeană a inițiat o investigație detaliată pentru a evalua dacă anumite măsuri de sprijin adoptate de România în favoarea companiei aeriene Blue Air respectă normele UE privind ajutoarele de stat. Compania aeriană Blue Air se confrunta cu dificultăți financiare din 2019 și, începând din martie 2020, la fel ca alte companii active în sectorul aviației, a fost grav afectată de pandemia de coronavirus. Din noiembrie 2022, Blue Air a încetat să funcționeze, deoarece autoritățile române i-au suspendat temporar licența de operare, din cauza situației financiare a societății.

În această etapă, Comisia Europeană este preocupată de faptul că planul de restructurare și măsurile de ajutor puse în aplicare pentru a sprijini acest plan nu sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu Orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare. Astfel, Comisia va efectua o investigație detaliată pentru a stabili dacă preocupările sale inițiale sunt confirmate. În special, Comisia va examina dacă:

– planul de restructurare poate restabili viabilitatea pe termen lung a Blue Air fără ajutor de stat suplimentar sau continuu

– contribuția proprie a Blue Air sau contribuțiile de pe piață la costurile de restructurare sunt reale, efective, suficiente și nu implică acordarea de ajutor, astfel încât să se asigure faptul că ajutorul de restructurare este proporțional

– există măsuri adecvate pentru a se limita denaturările concurenței create de ajutorul de restructurare pe piața internă a serviciilor de transport aerian.” https://boardingpass.ro/ce-investigheaza-sprijinul-acordat-de-romania-companiei-blue-air/

text preluat www.boardingpass.ro

Așteptăm cu interes rezultatele anchetei Comisiei Europene vizavi de Blue Air. Până în acest moment, pare singura șansă de a primi niște răspunsuri și indicații către eventualii vinovați.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate