Este Mădălin Ipatie într-un conflict de interese? Are dreptul să profeseze ca anestezist în cadrul clinicilor Dentirad? A fost legală decizia de a transfera toți pacienții Covid la acest spital?

Ipatie Mădălin este manager general interimar al SAJ Prahova din mai 2019, venit din funcția de manager medical pe care o deținuse din 2015. În doar câteva luni, întreaga lume și, inevitabil, România, s-a confruntat cu pandemia covid-19. O situație greu de gestionat pentru autoritățile sanitare. Spitalele de stat fiind supraaglomerate, o parte dintre spitalele private au devenit spitale suport covid.

Sursa foto: Valea Prahovei TV

Acesta este și cazul spitalului din Plopeni, Prahova, Dentirad. Inițial închis în 2011 de către ministerul sănătății din cauza lipsei de fonduri, spitalul a fost redeschis după doar o lună de către un investitor privat, Mircea Drăghici prin două societăți cu răspundere limitată, Clinica Medicală Dentirad SRL și Dentirad Hospital SRL. Condițiile în care acest spital s-a redeschis au fost cel puțin neobișnuite, devenind privat (a preluat absolut toate dotările spitalului de stat – de la clădire până la echipamente și aparatură medicală gratis, fără să plătească ceva la bugetul local). Chiar Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova la acel moment, a declarat atunci: “M-am opus şi am cerut ca spitalul să rămână public, având în vedere situaţia socială grea de acolo, având în vedere că în ultimii ani 20 000 de oameni au rămas fără serviciu, după închiderea Uzinei Mecanice Plopeni. Însă Consiliul Local, în frunte cu primarul, a decis deschiderea unui spital privat într-unul dintre cele mai sărace oraşe din judeţul Prahova. Nu am ce să le fac. Sunt aranjamente făcute pe plan local, într-un oraş foarte sărac”.

Un astfel de precedent fiind creat, nu am putut să nu fim surprinși în momentul în care, în luna iunie a acestui an (2021) managerul Serviciului de Ambulanță Prahova a dispus către toate echipajele de ambulanță ca absolut toate trasferurile pacienților infectați cu virusul Sars Covid (care mai întâi erau diagnosticați în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Ploiești ) să fie făcute doar către Spitalul Suport Covid din Plopeni Prahova. Astfel, se pare că în toată perioada 28.06.2021 – 02.07.2021 dispecerii din cadrul Dispeceratului de Ambulanta Prahova cât și medicii de gardă ai Secției Primiri Urgențe a Spitalului Județean Prahova și medicii Spitalului Orășenesc Urlați au fost obligați prin dispoziția Managerului Serviciului lui Mădălin Ipatie să accepte, contrar voinței lor, transferul pacienților infectați cu virusul SarsCov doar către spitalul din Plopeni, Dentirad. Decizia a fost, din fericire, corectată de către autoritățile competente în scurt timp printr-o notă internă, situația rezolvându-se discret. Însă, aprofundând puțin situația și motivația gestului managerului de la ambulanță, Ipatie, am aflat ca acesta are o relație apropiată de colaborare cu Mircea Drăghici și implicit cu spitalul din Plopeni. Se pare ca acesta – Ipatie Mădălin – efectuează anestezii la spitalul privat Dentirad, spitalul suport covid amintit mai sus. Să înțelegem că decizia lui Ipate de a redirecționa toate cazurile de Covid 19 spre acest spital se datorează acestei colaborări și unei posibile relații de prietenie cu Mircea Drăghici, proprietarul spitalului? Ne întrebăm de cât timp exercită Mădălin Ipatie profesia de anestezist la acest spital, dacă este remunerat și dacă în trecut a lucrat pentru o altă clinică, de ex. Hipomed? Ca fost director medical al Serviciului de Ambulanță Prahova și, acum, ca manager al SAJ, nu există aici un conflict de interese? Mai ales când decizi ca toate cazurile de Covid să fie direcționate către spitalul cu care colaborezi, știut fiind ca sumele încasate pentru un astfel de pacient sunt foarte mari? Ce anume l-a motivat pe Mădălin Ipatie sa facă astfel de alegeri și să ia astfel de decizii? Prietenia, interesele materiale? Ambele fac parte din categoria “corupție”, conform legii. Așteptăm răspunsurile autorităților competente: este Mădălin Ipatie într-un conflict de interese? Are dreptul să profeseze ca anestezist în cadrul clinicilor Dentirad? A fost legală decizia de a transfera toți pacienții Covid la acest spital?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate