Deși Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat un raport al Inspecției Judiciare vizavi de modul în care instanțele ar trebui să gestioneze retrocedările, un judecător din Baia Mare ignoră toate aceste recomandări și decide retrocedarea a aproape 500 ha de teren, încălcând legea.
În ultimii 30 de ani vajnicii urmasi ai grofilor care ne-au spoliat (din nou) de vechile moșii, indiferent de ce cuprindeau acestea: terenuri, castele, păduri etc, au identificat oportunitatea de a-și dubla la propriu averile solicitând repunerea în posesie a vechilor proprietăți, deși nu mai aveau acest drept – fie fuseseră deja despăgubiți (în aur), fie nu mai aveau acest drept – fiind criminali de război sau renunțând la cetățenia română. Desigur ca în cele din urmă autoritățile s-au autosesizat și au început un demers care să oprească aceste retrocedări ilegale.
Astfel, în noiembrie 2019 Inspecția Judiciară a întocmit un raport privind identificarea practicii instanțelor de judecată în materia fondului funciară. Acest raport este aprobat de CSM și se presupune că ar trebui să fie un îndrumător pentru Instanțe astfel încât să nu mai apară erori sau, mai grav, să se facă retrocedări ilegale. Cu toate acestea chiar zilele trecute o instanță din Baia Mare a ignorat total și raportul Inspecției Judiciare, și legea. Fără să intrăm în detalii tehnice, urmașii lui Degenfeld Schomburg Maximilian Paul – Cristofor (născut în 1884 în România și plecat ulterior în Germania), au primit aproape 500 ha de teren fără să se îndeplinească condițiile legii în privința reconstituirii dreptului de proprietate (legea 18/1991).
După ce inițial Comisia Județeană din Baia Mare a retrocedat aceste suprafețe, Statul român descoperă că Degenfeld Schomburg Maximilian Paul – Cristofor renunțase la cetățenia română prin decretul 405/04.10.1960 (document clasificat ca fiind secret in Arhiva Ministerului Afacerilor Interne). Legea este clară în această privință: persoanele și urmașii persoanelor care au renunțat la cetățenie nu mai au dreptul la retrocedări. Drept urmare, Statul român a contestat în instanță punerea în posesie a urmașilor. În mod inexplicabil, un judecător din Baia Mare (deocamdată nu menționăm numele acestuia) a decis că toate retrocedările în acest caz sunt conforme legii și astfel terenul rămâne urmașilor, ignorând total legea, decretul de renunțare la cetățenie și raportul Inspecției Judiciare, văduvind astfel statul român de aproape 500 de ha de teren. Știam că la Baia Mare primarul care pozează într-un mare patriot este corupt, fiind de altfel și condamnat pentru acte de corupție, sperăm că nu este aceeași situație și în cazul instanțelor de judecată. Din păcate avem de ales între a crede că este fie incompetență, fie corupție, ambele la fel de grave.
Nu putem să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu autoritatea CSM-ului și a Ministerului de Justiție. Cum de este posibil ca judecătorii să treacă cu atâta ușurință peste lege și recomandările Consiliului Suprem al Magistraturii fără să existe repercusiuni clare și imediate? Cum se poate ca un judecător să interpreteze legea după bunul plac sau propriul interes, ignorând atât legea, Ministerul Justiției, dar și deciziile CSM-ului?