Primarul orașului Plopeni, liberalul Dragoș Niță, ar trebui să intre de urgență în atenția instituțiilor statului – Agenția Națională de Integritate, Poliția Română, Direcția Națională Anticorupție – pentru suspiciuni de fals în declarațiile de avere, posibile împrumuturi fictive și inginerii imobiliare!
Pe scurt: Dragoș Niță, prietenul și ”gazda” lui Iulian Dumitrescu în apartamentul de 40 de metri pătrați din Plopeni, unde Baronul Lamborghini are domiciliul în cartea de identitate, și-a construit o casă de peste 300 de metri pătrați, folosindu-se de cumnatul său, Mădălin Tănăsoiu, fratele distinsei sale soții, Mihaiela Niță. Sub acoperirea unui împrumut de 150.000 de euro!
Cronologia faptelor
La finalul anului 2015, mai precis pe 30 decembrie, când toată suflarea se gândea la Revelion și la dorințele pentru Noul An, se pare cǎ primarul Dragoș Niță îi împrumuta (sau nu, asta trebuie să stabilească anchetatorii ), sub semnătură privată, suma de 150.000 de euro cumnatului său, Mădălin Tănăsoiu. Acesta din urmă ar fi trebuit să-i restituie cumnatului său imensul împrumut într-un interval de numai opt luni (!!!), respectiv până pe 1 august 2016! Din start, ceva miroase a afacere necurată! Restituirea sumei de 150.000 de euro într-un timp atât de scurt ar fi însemnat fie ca Mădălin Tănăsoiu să dea înapoi impresionanta sumă de bani într-o singură tranșă, la termenul scadent, fie să achite lunar rate de câte 18.750 de euro! Cine ar fi putut face acest lucru? În niciun caz Mădălin Tănăsoiu! De ce nu s-a făcut un act notarial care să ateste legal acest împrumut de valoare, care ar fi ținut loc și de titlu executoriu, la nevoie, dacă banii nu ar fi fost restituiți la timp?
În 22 decembrie 2015, cu opt zile înainte de a primi ”împrumutul” de la primarul Dragoș Niță (soțul surorii sale), Mădălin Tănăsoiu achiziționa de la SC Fireduo Mod SRL Plopeni, prin contract de vânzare-cumpărare, un teren și un imobil situate pe Bulevardul Republicii nr. 2, B 3, contra sumei de 200.000 de lei (circa 50.000 de euro), cu precizarea că imobilul, denumit ”locuință de serviciu”, cu o suprafață utilă peste 300 de metri pătrați, era doar pe jumătate finalizat, așa cum este specificat chiar în actul de vânzare-cumpărare autentificat de notar. Un adevărat chilipir, dacă punem la socoteală și faptul că suma ar fi putut fi plătită într-un interval de trei ani!
Cinci ani mai târziu, în 2020, surpriză!!! Mădălin Tănăsoiu, cumnatul primarului Dragoș Niță, semnează în fața notarului public un contract de dare în plată, prin care îi cedează edilului și soției acestuia terenul și casa din Bulevardul Republicii nr. 2 B3. De această dată, imobilul era finalizat, având o suprafață totală de 310 metri pătrați (câte 155 mp la parter și la etaj), plus un garaj cu subsol și parter, de 81 de metri pătrați. Un salt impresionant de la apartamentul de 41 de metri pătrați deținut oficial până la acel moment de către primarul Dragoș Niță.
În prezent, însă, vila a ajuns la dimensiuni demne de un discipol al lui Iulian Dumitrescu! Casa este structurată pe trei niveluri, cu scară interioară și dublă încălzire (electric și gaze) și suprafața utilă este de 450 mp. Dacă luăm în calcul un cost de 1200 – 1400 de euro pe metrul pătrat și mai adăugăm și sistemul de supraveghere extrem de performant și seiful pentru bunurile de valoare, valoarea imobilului depășește cu mult 600.000 de euro!
Și așa, cu un împrumut fictiv de 150.000 euro, ajungi să ai cu ”acte” un teren și o casă de 600.000!
De unde a avut primarul Niță 150.000 de euro de împrumutat?
Ca primar, Dragoș Niță are obligația să depună, anual, declarația de avere și declarația de interese, documente în care trebuie să scrie negru pe alb, pe propria răspundere și sub sancțiunea legii – dacă face omisiuni voite sau nu – atât proprietățile imobiliare – terenuri, apartamente sau case – cât și sumele pe care le deține în conturi bancare ori datoriile existente în momentul depunerii declarațiilor. La fel, și veniturile anuale ale sale și ale soției.
În declarațiile de avere completate anterior acordării împrumutului de 150.000 de euro cumnatului său, nu apar nici sume și nici proprietăți care ar fi putut genera, prin vânzare, suma pe care i-a împrumutat-o lui Mădălin Tănăsoiu, la finalul anului 2015. În plus, nici în declarațiile de avere din 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020 (anul în care a obținut, prin dare în plată, terenul și clădirea din Bulevardul Republicii) nu apar banii împrumutați către cumnatul său sau către terți.
Suspiciuni rezonabile de ilegalități
Întrebările care se ridică în acest caz sunt multiple:
1. Care este proveniența sumei de 150.000 de euro împrumutați cumnatului său de primarul Dragoș Niță?
2. A existat în mod real împrumutul de 150.000 de euro, înscris într-un contract sub semnătură privată?
3. De ce a fost nevoie de un împrumut de 150.000 de euro pentru cumpărarea unei case de 50.000 de euro? Cumva pentru a acoperi lucrările necesare finalizării construcției, care era la numai 50% în momentul achiziției?
4. A comis primarul Dragoș Niță în mod repetat infracțiunea de fals în declarațiile de avere?
5. De ce a scris Dragoș Niță în declarația de avere completată și semnată în 12 aprilie 2022 că a obținut prin vânzare-cumpărare imobilul în suprafață de 310 metri pătrați, când, în realitate, a intrat în posesia clădirii respective printr-un contract de dare în plată? Cumva ca să nu se știe adevărul despre modul întortocheat de dobândire a acelui imobil?
Așa cum stau lucrurile prezentate mai sus, există ”suspiciuni rezonabile” cel puțin pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarațiile de avere. Pentru că nu suntem instituții de anchetă ale statului român, le solicităm tuturor celor îndreptățiți și obligați prin lege să demareze cercetări în acest caz.