România s-a trezit “din somnul cel de moarte” (și) în privința drogurilor. Pentru scurt timp, că avem memorie scurtă.

Este o lume paralelă care se desfășoară o dată cu viețile firești. O lume din care fac parte din ce în ce mai mulți copii. Să nu uităm, însă, că nici la nivel înalt lucrurile nu stau foarte diferit. Și deși avem multe persoane publice care se droghează, faptele acestora nu sunt condamnate suficient de dur de către opinia jurnalistică sau cea publică. De autorități nici nu mai vorbim.

În urmă cu 2 ani, Florin Vasile Cîțu, prim-ministru pe atunci, evita cu obstinație să clarifice problemele din trecutul “american”, deși au fost multe voci care au afirmat că este și a fost consumator de droguri. Mai mult, a bagatelizat episodul ca fiind o bucățică de normalitate firească pentru oricare dintre noi. Nimeni nu a amendat un astfel de comportament. Nimeni a l-a dat drept exemplu negativ. Și nimeni nu l-a dat afară pe acest motiv. el nu a spus niciodată răspicat: “nu m-am drogat”. De ce nu avem un răspuns simplu și concret privitor la această situație?

Pleacă ulterior din poziția de Prim Ministru – nu din cauza temerii că cel care are frâiele țării și anterior ale finanțelor publice ar fi putut avea creierii întunecați de praful alb, nu din pricina modului scandalos în care a folosit Ministerul Finanțelor în beneficiul personal (https://www.thesolomoneffect.com/fisa-de-lucru-florin-citu/?fbclid=IwAR2YWk2hNyxIp7uJwoPRNj-kGqAx8ATB6gSgPJbzbUAzLMBudYsWDOnuPH0 ), ci datorită unei alte mascarade politice similare cu cea care l-a produs – și era numit, în compensație, Președinte al Senatului.


Pe 18 septembrie Alina Gorghiu, Ministru al Justiției și soția principalului partener al acestuia (Lucian Isar), iese public și solicită înființarea unui registru al traficanților de droguri după modelul agresorilor sexuali  https://www.g4media.ro/alina-gorghiu-vrea-sa-infiinteze-un-registru-al-traficantilor-de-droguri-pe-modelul-celui-al-agresorilor-sexuali-problema-drogurilor-este-una-complexa-si-nici-solutia-nu-e-una-facila.html . Apreciem că inițiativa este laudabilă, în ciuda faptului că unii ar caracteriza-o ca una plină de ipocrizie. Drogații de astăzi, cei pe care Justiția nu știe de unde să-i apuce, nu au apărut peste noapte. Fenomenul există de mult și s-a dezvoltat sub ochii instituțiilor statului, la fel de incompetente ca de obicei.
Am dormit liniștiți cu gândul că suntem țara de tranzit. Le iau din Afghanistan sau Columbia și le duc în Spania, asta era povestea. Nici măcar când au găsit (din pură întâmplare) o barcă răsturnată cu 1.5 tone de cocaină sau sute de kilograme ascunse în cutii de banane, responsabilii nu s-au arătat îngrijorați. Suntem țara de tranzit. Nu am văzut școlile care s-au umplut încet și sigur. Sunt droguri ușoare. Nu am văzut tinerii șoferi cu ochii sticloși. Nu am văzut petrecerile pline de adolescenți cu privirea tulbure.
A trebuit să moară 2 copii pe șosea uciși de un simplu consumator (câți or mai fi fost fără să știm) ca să ne dăm seama că nu mai suntem țara de tranzit. Cei care l-au numit și susținut în urmă cu 3 ani în funcție pe Florin Cîțu nu s-au scandalizat atunci, în schimb își rup astăzi veșmintele că drogurile sunt o amenințare la adresa securității naționale, un flagel care trebuie combătut cu toate resursele și pedepsit drastic.

Problema pleacă, desigur, de la corupție. Drogurile înseamnă mulți bani și autoritățile ar trebui să oprească fuga după micul consumator și să îi prindă pe marii distribuitori. Doar că nu au nici un interes să desființeze filialele de droguri, acestea fiind o sursă constantă de venit pentru mulți politicieni, polițiști și alții responsabili cu rezolvarea problemei.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate