Acum aproximativ un an, premierul Ludovic Orban îl numea președinte al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) pe Doru Gheorghe Ioniță. Acesta este un vechi membru al PNL și de asemenea a fost viceprimar PNL Vâlcea. Face parte din fieful PNL Vâlcea împreună cu ministrul Finanțelor publice, Florin-Vasile Cîțu. Acum câteva zile, Doru Gheorghe Ioniță și-a întețit activitatea pe facebook, publicând texte care vizează în mod deosebit programul nuclear românesc și în care îi acuză pe cei care au condus până la un moment dat destinul nuclear al țării noastre de faptul că “au condus aproape la “înghețarea totală” a acestuia și la pierderea greu recuperabilă a forței de muncă înalt calificate și la reducerea capacității industriei românești de susținere a programului”.
Perfect adevărat. Dorința lui Doru Gheorghe Ioniță de a dezvolta Centrala Nucleară Cernavodă prin construirea a două noi reactoare (3 și 4) este de salutat, mai ales dacă nu ar fi umbrită de ambițiile sale politice. Spunem asta deoarece l-am regăsit pe Doru Gheorghe Ioniță pe locul doi pe listele parlamentare PNL Vâlcea pentru Camera Deputaților. Și, cumva concomitent cu această descoperire, surse neoficiale transmit faptul ca este posibil ca Doru Gheorghe Ioniță să pună presiune pe actualul director al Centralei Nucleare Cernavodă care, în ultimul timp, a dat ocazia și altor companii să participe la lucrările din interiorul centralei. Astfel, se pare că două dintre companiile abonate permanent la lucrările din centrală – Mate Fin SRL și General Concrete Grup au mai pierdut ceva contracte și în mod evident bani. De unde legătura cu Doru Gheorghe Ioniță? De ce ar face acesta presiuni pentru ca cele două companii să fie în continuare favorizate? Nu putem decât să trasăm câteva linii de interes, astfel:
– Popescu Valentin, acționarul General Concrete Grup, este tot din Vâlcea și se pare că se învârte în aceleași cercuri ca ale lui Ioniță. Mai mult, din ce în ce mai multe voci susțin faptul ca General Concrete îi va sponsoriza campania electorală lui Ioniță. Așa că nu ar fi de mirare ca Ioniță să încerce să îl ajute pe Popescu să obțină din nou lucrări la Centrală Nucleară Cernavodă punând presiune pe directorul actual.
– Vrânceanu Ion, acționarul Mate Fin SRL, companie care a avut ani de zile lucrări la ICSI (Institutul National de Cercetare –Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Rm-Vâlcea), unde Ioniță a lucrat în ultimii zece ani. Pentru mulți pare imposibil ca cei doi – Vrânceanu și Ioniță – să nu se cunoască dat fiind că practic au lucrat în același loc atâția ani – unul ca beneficiar, altul ca și contractor. De aici și presupunerile conform cărora Ioniță pune presiune pe conducerea Centralei Nucleare Cernavodă din același motiv ca și în cazul General Concrete: sponsorizarea lui Ioniță la alegerile parlamentare și obținerea de către Mate Fin a unor lucrări la CNC.
Dacă cele de mai sus se dovedesc adevărate (vom reveni), ce ne facem cu declarațiile lui Ioniță? “ guvernul liberal s-a angrenat nu doar declarativ ci cu seriozitate si determinare in realizarea obiectivului construirii reactoarelor 3 si 4 de la CNE Cernavoda , ca primele negocieri au dat roade si se concretizeaza in memorandumuri si acorduri ce creeaza cadrul necasar demararii si stabilirii conditiilor contractuale . Astfel luna, aceasta la 9 octombrie secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat acordul ISTORIC, interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Acest acord pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de către societatea AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța.”
Minunat. Niște planuri extraordinare care ar putea să reușească atâta timp cât cei în măsură (de exemplu Ioniță) nu vor risca bunul renume și funcționarea Centralei Nucleare Cernavodă pentru a obține foloase personale, a sponsoriza partidul, nu condiționează funcționarea CNC de atribuirea lucrărilor unor clienți politici și știe ce alte povești pe care deocamdată nu considerăm oportun să le publicăm.
Însă o întrebare tot ne trece, inevitabil, prin cap: iși face oare ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, o rețea formată din oamenii săi de încredere? Oare ar fi urmărit Laurențiu Baranga (și el tot din Vâlcea, de unde este Cîțu) circuitul banilor dintre cei menționați mai sus dacă nu ar fi fost prins cu diploma vopsită la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor?