Gyorgy Ervin, fostul prefect al județului Covasna, a fost cel care i-a împroprietărit fără justă cauză pe urmașii lui Armin Mikes. Însă, înainte de a fi prefect, el a fost cunoscut ca baron local, fiind numit astfel în Covasna, supranumirea fiindu-i dată datorită afacerilor sale prospere. Gyorgy Ervin și soția sa, Rita, au fost acționari și administratori la GTG COM TURISM SRL, compania de familie care a înregistrat o cifră de afaceri de 130 de mii de lei (cam la fel cu datoriile) și un profit de 50 de mii de lei în anul în care el a fost numit prefect (2005). Întrebarea care s-a pus atunci a fost cu privire la criteriile de selecție pentru funcția publică, dat fiind faptul că UDMR-ul a cerut atunci poziția de prefect al județului Covasna.
Este posibil ca numirea sa în 2005 să fi avut o legătură cu retrocedările din 2008. Ne punem întrebarea dacă, în perioada în care a fost prefect (și temporar subprefect), Gyorgy Ervin a semnat și alte acte de retrocedare similare și câte dintre acestea erau destinate unora care se aflau în situații similare cu urmașii lui Armin Mikes. De asemenea, ne întrebăm unde se află acum, la zece ani de când a semnat actele ilegale, și cum plătește pentru greșelile trecutului, acum când instanțele au hotărât definitiv că a “greșit” și că mii de hectare au fost retrocedate ilegal.
Am descoperit că acum ocupă poziția de director executiv adjunct la APIA – Centrul Județean Covasna, o funcție pe care a ajuns atunci când “algoritmul” s-a modificat și care, surprinzător, nu? se află la vârful uneia dintre deconcentratele aflate în subordinea prefectului. În plus, cu ajutorul Agenției Naționale de Integritate, am analizat declarațiile de avere și am descoperit că, în 2010, Gyorgy Ervin a cumpărat o casă de 245 de metri pătrați (plus terenul aferent). În același an, GTG COM TURISM SRL a înregistrat un profit de până în 39.779 de lei, o cifră de afaceri de 201.059 de lei și datorii acumulate de 244.557 de lei. Doi ani mai târziu, familia Ervin a cumpărat o altă casă de 129 de metri pătrați în numele fiului aflat în întreținere, conform aceleiași declarații de avere din 15.06.2017. Profitul firmei în 2012 – circa 60.175 lei, cifra de afaceri – 192.937 lei, datorii – 179.862 lei. Dar minunile nu se opresc aici. Declarația de avere din 29.03.2018 este una, să-i spunem, sălbatică. Deși GTG COM TURISM SRL înregistrează datorii în valoare de 369.177 lei, cei doi soți realizează un contract de cesiune și marchează un profit de 366.911 lei, în condițiile în care cifra de afaceri a societății aferentă anului de referință (2017) este de numai 132.034 lei. Și da, ați ghicit: societatea își întrerupe activitatea. Diferența se vede în conturile familiei care acumulează depozite suplimentare în valoare de circa 330.000 lei. Ni s-a mai părut ciudat și altceva: în noua declarație de avere mai apar 2 apartamente cumpărate în Sfântu Gheorghe. Cu banii jos, fără credit. Și 3 autoturisme. Suspectăm că aparțineau societății (Nissan Micra, Citroen Picasso și VW Tiguan). Nu ne-am lămurit dacă au făcut sau nu obiectul cesiunii. Ar mai fi ceva…în 2021 familia Ervin mai achiziționează un apartament (100 m2). Tot fără credit. Și fără fluctuații semnificative în ceea ce privește depozitele. Din salariu. Lăsăm ANI să afle secretul magiei care a lovit familia Ervin.
Cazul lui Gyorgy Ervin, fostul baron local de Covasna și fost prefect al județului, ridică semne de întrebare cu privire la criteriile de selecție pentru funcțiile publice și la integritatea și responsabilitatea celor care dețin astfel de funcții. La fel ca sute, poate mii de alte cazuri similare. Faptul că a semnat acte ilegale care au dus la retrocedarea ilegală a mii de hectare și împărțirea lor nejustificată către unii indivizi ridică, evident, veșnicele probleme cu privire la imparțialitatea, integritatea și responsabilitatea funcționarilor publici. De asemenea, informațiile cu privire la afacerile familiei Ervin, în special cele legate de firma GTG COM TURISM SRL, ridică întrebări cu privire la etica de afaceri și la posibilitatea de a utiliza poziția publică în avantaj personal. Și cu toate acestea, autoritățile nu dau nici un semn că ar fi interesate de activitatea de până acum a lui Gyorgy Ervin.