* n.r. – late bloomer – o persoană ale căror talente sau capacități sunt vizibile pentru ceilalți mai târziu decât în mod obișnuit

Asistăm cu toții zilele astea la un scandal pe care cu greu ni l-am fi putut închipui intr-un exercițiu de imaginație. Chiar și acum, când faptele sunt oarecum demascate și avem o oarecare idee despre cum stau lucrurile, e greu sa înțelegem cum s-a putut ajunge in asemenea situație. Dar nu imposibil.

Ca de obicei, există o cale bătătorită pe care o putem urma, și anume interesul celor implicați. În cazul de față, Laurențiu Baranga și Florin Cîțu și/sau fratele acestuia.

Speța e deja cunoscută: pe 3 septembrie Laurențiu Baranga a fost numit în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Între timp, bomba a căzut și a devenit public faptul că Baranga este un fals, o înșelătorie, o minciună. Că diploma de bac a acestuia, luată la 32 de ani, este falsă, și la fel de false sunt toate miile de studii ulterioare. Și atunci, inevitabil, toată lumea se întreabă cum a ajuns să fie numit într-o funcție atât de importantă, cine a avut interesul să îl numească acolo? Până acum, toate drumurile par să ducă spre ministrul Cîțu. El a fost cel care a făcut propunerea ca Baranga să devină președintele Oficiului, el a fost cel care a semnat la final nota de fundamentare prin care Baranga era declarat apt pentru post (vezi foto). Practic, el a fost cel care și-a asumat faptul ca Laurențiu Baranga este omul potrivit pentru funcția de președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Ar fi de bun simț ca tot el să fie cel care își dă demisia.

Nota de fundamentare semnată de ministrul Cîțu
în baza acesteia a fost numit în funcție Laurențiu Baranga

Concret, pentru ca o astfel de numire să fie făcută, angajații din cadrul ministerului Finanțelor fac o notă de fundamentare în care practic se verifică și constată dacă respectivul candidat întrunește condițiile legii pentru a ocupa acea funcție. Ne întrebăm cine a fost persoana din minister care a făcut nota de fundamentare favorabilă lui Baranga. Ar fi foarte important de știut. Și aceasta deoarece legea 129/2019, art. 4, alin. a, cere:

– (4) Președintele și vicepreședintele trebuie să îndeplinească cumulativ, la data numirii, următoarele condiții: a) să fie licențiați și să aibă cel puțin 10 ani vechime într-o funcție economică sau juridică;

Doar dacă ministrul Cîțu a numărat din trei în trei ar putea să se adune anii de experiență care să îl recomande pe Baranga. Nu ne mai referim la studiile juridice că deja ne crapă nouă obrazul de rușine. Acestea există, dar lipsesc cu desăvârșire. Cine a verificat, până la urmă, îndeplinirea condițiilor de legalitate prevăzute de art. 40, alin. 4 din legea 129/2019, așa cum în mod eronat este asumat în nota de fundamentare a hotărârii de guvern de numire nr. 746/2020?

Nu că ar fi extrem de important numele persoanei respective (deși este), căci semnătura finală pe nota de fundamentare îi aparține oricum ministrului Cîțu. Astfel, dacă un angajat din minister a “greșit”, faptul că ministrul Cîțu a semnat îl face direct răspunzător de situație. Nu este posibil ca un ministru să semneze un act de o asemenea importanță fără să se asigure că ceea ce scrie acolo este real și corect. Asta doar dacă nu are un interes direct în măsluire.

Ce interes comun îi leagă pe cei doi? Lions Club Vâlcea? Domeniul de la Voineasa? Simpla prietenie? Dacă ar fi să ne luăm după întrebările anterioare rămase fără răspuns.. sperăm să primim lumină de la Ministerul Finanțelor Publice.

Chiar și alegând să ignorăm zvonurile din care s-au născut întrebările de mai sus, cert este faptul că ministrul Cîțu are semnătura pusă pe un act fals, care încalcă legea. Dacă oricare dintre noi ar semna un fals și ar fi descoperit ar intra imediat sub incidența cercetării penale. Este ministrul Cîțu scutit?

Un comentariu

Reply

Felicitari.Dar sa vedem la ce duce asta….

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate