Laurențiu Baranga, fostul șef de la Combaterea Spălării Banilor, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Pitești a decis să desființeze sentința inițială de trei ani de închisoare cu suspendare primită de inculpatul Baranga la Judecătoria Râmnicu Vâlcea:

Desfiinţează în parte sentinţa şi, rejudecând: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art.91 Cod penal, cu toate consecinţele. Dispune executarea pedepsei rezultante în condiţiile art.60 Cod penal. În baza art.241 alin.1 lit.c) Cod procedură penală, constată încetată măsura controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei Curţii de Apel Pitesti – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”

Acesta trebuie de asemenea să returneze toate veniturile obținute în urma acestor înșelăciuni, în jur de 1,3 milioane de lei, aproximativ 260.000 euro. Baranga avea deja poprire pe conturi și sechestru pe cele 6 terenuri pe care le deține în Râmnicu Vâlcea, precum și pe apartamentul din Râmnicu Vâlcea.

Laurențiu Baranga fusese reținut în octombrie 2020 sub acuzația că și-a falsificat diploma de bacalaureat și, drept urmare, restul diplomelor obținute, reușind ca timp de 11 ani să ajungă în posturi cheie pentru care, în mod evident, nu avea pregătire. În realitate, spun procurorii, el nu terminase nici măcar liceul. Practic, Baranga a acționat ca un impostor.

Prima condamnare, venită de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, se finalizase cu o condamnare de trei ani la închisoare cu suspendare și patru ani de supraveghere. Decizia nu a fost definitvă și fusese atacată (culmea!), tot de Baranga.

Laurențiu Baranga fusese trimis în judecată pentru patru infracțiuni continue de înșelăciune, o infracțiune simplă de înșelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii, o infracțiune de uz de fals în formă continuată și două infracțiuni de fals în declarații.

 Pe 3 septembrie 2020, cu doar o lună înainte să fie reținut, prim ministrul de atunci, Florin Cîțu, îl numise pe Laurențiu Baranga în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. (pe larg aici)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate