Să mori din cauza indolenței sistemului este o realitate cruntă în România de astăzi. Suntem încă martori la tragedii de neimaginat din cauza nepăsării și incompetenței autorităților. Oamenii continuă să moară, familiile continuă să fie distruse, și nimeni nu este tras la răspundere pentru aceste pierderi de vieți omenești. Avem o listă lungă de victime – vezi mai jos – toți oameni cu familii, prieteni, copii, oameni care ar fi putut fi salvați dacă legislația necesară ar fi fost adoptată la timp. Considerăm că cei care tergiversează procesul sunt complici la aceste tragedii și că demonstrează o indiferență crasă față de suferința celor în a căror slujbă se află, mai exact cei care i-au votat.

Lista de mai jos nu este probabil completă, dar este o statistică tristă a celor dispăruți dintre noi din cauza incompetenței autorităților:

1. Cazul Elisabetei Crăciun (2012)

Elisabeta Crăciun a fost răpită și ucisă de un vecin. Deși familia a alertat poliția și a sunat la 112 imediat ce au realizat că a dispărut, intervenția a fost lentă și ineficientă.

2. Cazul Andreei Enache (2013)

Andreea Enache, o adolescentă din București, a fost răpită și violată de un bărbat pe care îl cunoscuse pe internet. Deși a reușit să trimită mesaje de ajutor prietenilor, poliția a intervenit prea târziu. Ancheta a scos la iveală deficiențe în modul de gestionare a cazurilor de dispariție.

3. Cazul Cristianei Ciocan (2014)

Cristiana Ciocan, o tânără de 24 de ani, a sunat la 112 pentru a raporta că este urmărită și amenințată. Poliția nu a intervenit imediat, iar Cristiana a fost găsită moartă mai târziu. Ancheta a scos la iveală probleme grave în coordonarea și gestionarea apelurilor de urgență.

4. Cazul Roxanei Marinescu (2014)

Roxana Marinescu a dispărut și a fost găsită ulterior moartă. Familia a acuzat poliția de incompetență și de întârziere în inițierea căutărilor, în ciuda apelurilor repetate la 112.

5. Cazul Gabrielei Mureșan (2015)

Gabriela Mureșan a fost ucisă de fostul său partener, în ciuda faptului că depusese plângeri la poliție pentru amenințări și violență domestică. Poliția nu a luat măsuri adecvate pentru protejarea ei, ceea ce a dus la o tragedie.

6. Cazul Adinei Stoian (2016)

Adina Stoian a fost victima unei agresiuni grave și a sunat la 112 pentru a raporta situația. Poliția a întârziat să ajungă la fața locului, iar Adina a fost găsită mai târziu grav rănită. Familia ei a acuzat poliția de neglijență și de reacție întârziată.

7. Cazul Ilenei Vasile (2016)

Ileana Vasile a fost atacată și ucisă de fostul său partener, în ciuda multiplelor plângeri făcute la poliție. Serviciile de urgență nu au reușit să o protejeze, iar reacția autorităților a fost considerată inadecvată.

8. Cazul Mihaelei Rădulescu (2017)

Mihaela Rădulescu, o tânără din Constanța, a fost atacată mortal de fostul său iubit după ce sunase la 112 pentru a raporta că este urmărită și amenințată. Poliția a întârziat să intervină, iar Mihaela nu a supraviețuit atacului.

9. Cazul Claudiei Negru (2017)

Claudia Negru a fost ucisă de un bărbat pe care îl întâlnise recent. Deși a sunat la 112 pentru a raporta că este în pericol, poliția a intervenit prea târziu pentru a o salva. Acest caz a scos la iveală probleme în modul de gestionare a apelurilor de urgență și în cooperarea între diferitele agenții de aplicare a legii.

10. Cazul Anamariei Pătrășcoiu (2018)

Anamaria Pătrășcoiu a fost găsită moartă după ce dispăruse în urma unei altercații violente cu partenerul său. Deși familia a raportat dispariția și a solicitat ajutorul poliției, reacția a fost întârziată și ineficientă.

11. Cazul Luizei Melencu (2019)

Luiza Melencu a dispărut în aprilie 2019 și a fost răpită de Gheorghe Dincă. Familia ei a raportat dispariția imediat, dar autoritățile nu au luat măsuri rapide. Lipsa unei intervenții prompte și adecvate a fost similară cu cea din cazul Alexandrei Măceșanu.

12. Cazul Georgetei Dinu (2019)

Ani Georgeta Dinu a fost ucisă de fostul soț, care încălcase un ordin de restricție. Poliția nu a acționat prompt pentru a o proteja, în ciuda apelurilor repetate la 112 și a avertismentelor privind comportamentul agresiv al fostului soț.

13. Cazul Caracal (2019)

În data de 24.07.2019, a fost sesizată dispariția minorei Alexandra Mihaela Măceșanu, fără a fi dispuse verificări în acel moment. În următoarea zi, părinții minorei au revenit la poliție, sesizând din nou dispariția. În continuare, în urma unui lung șir de disfuncționalități, minora Alexandra Mihaela Măceșanu, precum și o altă minoră, au fost victimele unor infracțiuni de omor.

14. Cazul Adrianei Fieraru (2020)

Adriana Fieraru, o fată de 11 ani din Dâmbovița, a fost răpită și ucisă de un cetățean olandez. În ciuda apelurilor disperate ale familiei, poliția nu a acționat prompt. Cazul a fost soluționat parțial datorită implicării masive a comunității și a presei.

15. Cazul Anei Rotaru (2021)

Ana Rotaru a fost victima unui atac violent din partea unui necunoscut în scara blocului. Deși a sunat la 112, ajutorul a venit prea târziu pentru a o salva. Ancheta a relevat o serie de erori în gestionarea apelului de urgență.

16. Cazul Ioanei Gheorghiu (2022)

Ioana Gheorghiu a sunat la 112 pentru a raporta că este urmărită de fostul partener, care devenise violent. Deși a menționat că deține un ordin de restricție împotriva acestuia, poliția a întârziat să intervină, iar Ioana a fost găsită moartă câteva ore mai târziu. Reacția lentă a autorităților a fost puternic criticată.

17. Cazul Ramonei Ilie (2022)

Ramona Ilie a fost agresată mortal de partenerul său, în ciuda faptului că sunase la 112 pentru a solicita ajutor. Poliția a ajuns la locul incidentului abia după ce tragedia s-a produs, iar investigația ulterioară a relevat deficiențe grave în gestionarea apelului de urgență.

18. Cazul Mariei Popescu (2023)

Maria Popescu, o tânără din Timișoara, a fost răpită și ucisă de fostul său partener. Deși a sunat la 112 și a raportat că este în pericol, poliția a întârziat să intervină din cauza unor probleme de localizare a apelului. Cazul a generat un val de indignare și a determinat cereri pentru îmbunătățirea sistemului de urgență.

19. Cazul Ana-Maria Constantin (2023)

În data de 03.05.2023 a fost sesizată dispariția minorei Ana-Maria Constantin, cazul fiind înregistrat inițial ca plecare voluntară, astfel că nu a fost declanșat mecanismul „ALERTĂ RĂPIRE COPIL”. Ulterior s-a dovedit că minora a fost victima unei infracțiuni de omor.

20. Cazul Cristinei Dobre (2023)

Cristina Dobre a fost victima unui atac brutal din partea unui necunoscut. Ea a reușit să sune la 112, dar intervenția poliției a fost întârziată din cauza unor probleme de coordonare și comunicare. Cristina a suferit răni grave și a decedat ulterior la spital.

21. Cazul Mihaelei Stan (2023)

Mihaela Stan a fost ucisă de partenerul său violent, deși depusese mai multe plângeri la poliție și obținuse un ordin de protecție. În ziua atacului, ea a sunat la 112 pentru ajutor, dar autoritățile nu au reușit să intervină la timp.

22. Cazul Alexandrei Voicu (2024)

Alexandra Voicu a sunat la 112 pentru a raporta că este urmărită de un bărbat necunoscut. Poliția a întârziat să ajungă la locul incidentului, iar Alexandra a fost atacată și ucisă înainte de sosirea ajutorului. Ancheta a scos la iveală erori în procesarea apelului și în coordonarea intervenției.

23. Cazul Elenei Radu (2024)

Elena Radu a fost găsită moartă după ce a sunat la 112 pentru a raporta o agresiune domestică. În ciuda apelurilor repetate, poliția a întârziat să intervină, iar cazul a declanșat o investigație privind gestionarea apelurilor de urgență.

24. Cazul Gheorghiței Mirela Bîtfoi (2024)

În data de 07.03.2024, a fost sesizată dispariția numitei Gheorghița Mirela Bîtfoi. Cazul a fost înregistrat inițial ca plecare voluntară, ulterior dovedindu-se că aceasta a fost victima unei infracțiuni de omor.

25. Cazul tragic de la Brăila de acum câteva zile (2024)

O femeie nu a reușit să-și indice locația exactă în apelul la 112, iar polițiștii nu au reușit să o localizeze timp de 20 de ore. Apelul a fost înregistrat luni la ora 12:31, iar poliția a delimitat o zonă în comuna Mircea Vodă. Eforturile de localizare au eșuat, iar când au fost în zonă polițiștii nu au auzit nici un zgomot sau vreun semnal că cineva ar fi acasă, astfel că au plecat. Trupurile neînsuflețite ale femeii și al bărbatului, care se sinucisese, au fost descoperite a doua zi de rude.

În 2019, după cazul Caracal, Poliția Română a inițiat un proiect legislativ pentru căutarea persoanelor dispărute. De atunci, acest proiect a fost adoptat de Camera Deputaților în 2022, dar stagnează în Senat. Din 07 noiembrie 2022, când a fost retrimis pentru raport suplimentar, nu s-a înregistrat niciun progres. De doi ani, acest proiect de lege stă închis într-un sertar, timp în care mor oameni nevinovați. 

Nicoleta Pauliuc

Adresăm câteva întrebări Nicoletei Pauliuc, senatoarea care are proiectul de lege în “grijă”:

  • De ce dureaza atât de mult adoptarea acestei legi, în ciuda numeroaselor tragedii care ar fi putut fi prevenite?
  • Ce alte probleme considerați că sunt mai urgente decât protejarea vieților cetățenilor prin adoptarea acestei legi?
  • Cine este direct responsabil pentru amânarea constantă a adoptării acestei legi și ce măsuri ați luat pentru a remedia această situație?
  • Ce explicație le oferiți cetățenilor care se simt abandonați de un sistem incapabil să îi protejeze
  • Câte vieți mai trebuie să fie sacrificate până când această lege va fi adoptată?
  • Cu ce se ocupă senatorii care au în grijă această lege?
    Și o ultimă întrebare, dar retorică: cum stați cu conștiința?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate