Mihai Teodorescu, șeful Portului Constanța, pionul lui Grindeanu și al Laurei Vicol în jocul politic
România continuă să fie țara în care promovările în funcții de conducere nu se fac pe criterii de competență, ci printr-un joc de influențe și relații personale. Mihai Teodorescu, actualul director al Portului Constanța, este exemplul perfect al modului în care sistemul de stat românesc funcționează ca un mare salon de prieteni, rude, fini, nași.
Un traseu profesional suspect: de la controlor RATB la director al unor instituții-cheie
Mihai Teodorescu a intrat în atenția publică când a fost promovat peste noapte de la șef al controlorilor (!) RATB direct la conducerea Regiei Autonome de Transport București. Faptul că cineva care gestiona biletele de autobuz a ajuns să coordoneze sistemul de transport al Capitalei ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns. O glumă sinistră în fața a mii de specialiști care nu prind nici măcar interviuri de angajare.
Mai târziu, Sorin Grindeanu, în calitate de ministru al Transporturilor, l-a numit pe Mihai Teodorescu la conducerea Metrorex și, ulterior, în funcția de director al Portului Constanța. Numirea, deși părea una temporară, a fost prelungită zilele trecute, semn clar, dar clar al „rezultatelor absolut spectaculoase” pe care acesta le-a obținut. Sub îndrumarea sa „vizionară”, portul Constanța a cunoscut o „revigorare de poveste”, iar competențele sale manageriale, de-a dreptul „ieșite din comun”, l-au transformat într-un „exemplu strălucit” de bună administrare. În vise.
De fapt, Teodorescu a reușit ceea ce Grindeanu nici nu spera: să evite orice reformă reală și, mai ales, să arate că numirile politice sunt mai importante decât expertiza profesională. O performanță de neegalat.
Condițiile pe care Mihai Teodorescu nu le îndeplinește
Conform legislației care reglementează funcțiile de conducere din instituțiile publice și companiile de stat, pentru a fi director al unei instituții precum Portul Constanța, sunt necesare următoarele:
1. Studii superioare de specialitate, preferabil în domeniul naval, economic sau al managementului transporturilor.
2. Experiență managerială relevantă de minimum 5 ani în domeniul specific instituției.
3. Cunoștințe aprofundate în legislația națională și internațională din domeniul transporturilor maritime.
4. Lipsa conflictelor de interese și transparență în procesul de selecție.
Niciuna dintre aceste cerințe nu este respectată. Nici măcar una! Dar ce importanță să aibă competența când tocmai Grindeanu, care l-a numit, este la fel de nepregătit pentru funcțiile pe care le ocupă?
Parcursul educațional al lui Mihai Teodorescu este, fără îndoială, complet irelevant pentru funcția de director al Portului Constanța. Absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, cu specializări în management turistic și agroturism, acesta deține și masterate în drept internațional și management financiar la o universitate privată. Niciuna dintre aceste calificări nu are vreo legătură cu domeniul naval sau maritim, iar lipsa pregătirii relevante în domeniu este evidentă.
Ce legătură are acest traseu educațional cu porturile maritime? Poate doar dacă ar fi vorba despre organizarea unei pensiuni agroturistice la malul mării. Dar una dintre cele mai importante platforme logistice ale Europei?
Totul e posibil atunci când relațiile personale și politice înlocuiesc competența profesională.
Rețelele de influență: de ce a fost numit?
Acum că am lămurit partea de competență, numirea lui Mihai Teodorescu în funcții cheie poate fi explicată doar prin rețeaua de relații care îl leagă de politicieni influenți. Promovarea inițială de la RATB a fost doar începutul carierei sale meteoritice.
Relațiile sale strânse cu Laura Vicol, nașa lui de cununie, joacă un rol semnificativ. Vicol, o figură controversată din PSD, este cunoscută pentru relațiile apropiate cu lideri ai partidului si mai ales cu Sorin Grindeanu. Mai mult, soțul Laurei Vicol deține o flotă de avioane private folosite de lideri PSD, inclusiv același Sorin Grindeanu, ceea ce subliniază relațiile personale și de afaceri dintre aceștia.
Numirea lui Mihai Teodorescu la conducerea Portului Constanța ridică mai multe semne de întrebare: care sunt interesele Laurei Vicol în acest port strategic? Avem în România oameni cu adevărat competenți pentru a prelua și reforma un colos precum Portul Constanța? De ce Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, condusă de Corina Crețu, o veche prietenă a lui Grindeanu, nu ia nicio măsură în acest caz?
Comentarii recente