Există vreo legătură între desființarea Direcției Generale Juridice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și retrocedarea terenului de la Voineasa către familia Cîțu?

În așteptarea răspunsurilor la sesizările pe care le-am făcut către primul-ministru Ludovic Orban și ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, ne-am aplecat atenția către o solicitare făcută de Vasile Cîțu (tatăl ministrului de finanțe) către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea. Data sesizării: 21 mai 2020.

Apoi am citit și răspunsul la solicitarea respectivă.

Speța: retrocedarea terenului in valoare de 12,5 milioane de euro de la Voineasa. Domnul Cîțu îl vrea, ei nu vor să i-l dea.

Desigur, am tras și câteva scurte, dar elocvente concluzii. Ne-am pus (ca de obicei) și câteva întrebări. Iată câteva dintre ele:

  1. La punctul 4 al solicitării lui Cîțu Vasile, acesta se întreabă dacă nu cumva reprezentanții statului român acționează împotriva Domniei Sale din cauza vreunui ordin de la partid. Și în mod evident am ajuns și noi să ne întrebăm același lucru. Și, mergând mai departe pe aceeași logică, începem să întrezărim un posibil motiv pentru care se reorganizează ministerul: nu dă ordinele partidul care trebuie. Poate, nu știm. Ne întrebăm și noi.

Oare la ce partid se referă domnul Cîțu în această sesizare? Ar fi excelent dacă ar împărtăși și cu opinia publică această bănuială.

  1. În același timp, din răspunsul la sesizarea domnului Cîțu (destul de elaborat, de altfel), se specifică de mai multe ori faptul că majoritatea răspunsurilor/soluționărilor în această speță stă în puterea Direcției Juridice din cadrul Ministerului de Finanțe. Care, ce să vezi? E pe cale să fie desființată. Apoi, cel mai probabil, reînființată. Interesant.

Domnule ministru Florin Cîțu, care este logica?

  1. La acest cel de-al treilea punct cuvintele nu prea își mai au rostul.. Atașăm un document care reprezintă răspunsul secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, domnul Gheorghe Pecingină, la o plângere prealabilă formulată de către un angajat al Direcției Generale Juridice din cadrul ministerului.

Aceasta din urmă se consideră persoană vătămată în urma adoptării HG 380/2020 pentru modificarea HG 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice.

Adică, practic, acest funcționar public își va pierde locul de muncă (împreună cu ceilalți colegi) dacă această reorganizare se va întâmpla.

Ce consideră secretarul de stat Gheorghe Pecingina? Că acești oameni care își vor pierde locurile de muncă nu sunt îndreptățiți să se simtă afectați, pentru că acest proces de reorganizare nu a început încă. Păi, cam când să se îngrijoreze oamenii, după ce rămân fără locurile de muncă?

De asemenea, cu ironie, se întreabă domnul secretar de stat dacă un funcționar public deacest nivel nu realizează importanța reorganizării și a reducerii cheltuielilor.

Dar cum să nu? Noi suntem primii de acord cu reducerea cheltuielilor. Să se înceapă însă de la cap în jos. Cu salariile miniștrilor, secretarilor de stat, deputaților, senatorilor, cu reducerea beneficiilor. Sunt multe cu care se poate începe și le așteaptă o țară întreagă de prea mult timp.

Mai jos, atașat, se pot citi:

– sesizarea lui Vasile Cîțu către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea aici

– răspunsul la această sesizare aici

– răspunsul secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, domnul Gheorghe Pecingină, la o plângere prealabilă formulată de către un angajat al Direcției Juridice din cadrul ministerului

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate