UPDATE:

COMUNICAT
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților:

RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
– fals în declarații,

ROTAR AURELIAN MIRCEA, comisar șef de poliție și șef al Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
– complicitate la fals în declarații,
– omisiunea sesizării,

PAŞCA IOAN-RAUL, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea a 2 (două) infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MUREŞAN CĂTĂLIN-CLAUDIU, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În data de 29 aprilie 2024, suspectul Rus Mihai, în calitatea menționată mai sus, ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte și suspecții Mureşan Cătălin-Claudiu și Paşca Ioan-Raul, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.
În acest context, suspectul Rus Mihai împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale.
Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Paşca Ioan-Raul, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus.

Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019

(comunicat DNA 17 iunie 2024)

În aceste momente, la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj au loc percheziții care îl vizează pe șeful instituției, Mihai Rus.

Chestorul Mihai Rus, nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus, a fost numit la conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj în octombrie 2022, înlocuindu-l pe Mircea Rus, care a fost reținut de DNA pentru acuzații controversate. Numirea sa rapidă și avansarea la gradul de chestor de poliție după doar cinci săptămâni a ridicat și ridică în continuare multiple semne de întrebare privind meritele și competențele care l-au recomandat pentru această poziție.

Mihai Rus, chestor IPJ Cluj. Sursa foto: cluj24.ro

Născut pe 13 aprilie 1980, Mihai Rus a absolvit Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej în 1998. A urmat apoi Facultatea de Educație Fizică și Sport la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, obținând diploma de licență în 2004. În perioada 2006-2007, a finalizat un master în Management în administrație, instituții de credit și societăți comerciale la Universitatea „Bogdan Vodă”, Facultatea de Științe Economice, iar între 2011 și 2014 a absolvit cursurile Facultății de Drept la aceeași universitate.

Cariera profesională a lui Mihai Rus a început în 2006 ca ofițer în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI). Ulterior, a fost ofițer și șef de birou la Brigada Operațiuni Speciale Cluj-Napoca, unde a rămas până în 2018. A condus această brigadă până în octombrie 2022, când a fost numit interimar la conducerea IPJ Cluj. Numirea sa a fost întâmpinată cu scepticism, mai ales datorită legăturilor sale de familie și a trecutului său în structuri care nu desfășoară activitatea „la vedere”. Așa cum am menționat, Mihai Rus este nepotului lui Ioan Rus, fost ministru de interne și apropiat al lui Virgil Ardelean, șef al DGPI în 2006. Exact anul în care a avut loc marea transformare a lui Mihai Rus, un salt extraordinar de la meseria de profesor de sport la cea de ofițer de informații. 

Un alt aspect discutabil este faptul că Mihai Rus a fost singurul candidat la concursul pentru ocuparea postului de șef al IPJ Cluj, ridicând întrebări privind transparența și corectitudinea procesului de selecție. Lipsa altor candidați și rapiditatea avansării sale la gradul de general sugerează posibile aranjamente din umbră. Cât de bine era pregătit Rus pentru această funcție și ce merite reale a avut în cariera sa profesională rămân neclare. Poate vom afla la un moment dat și răspunsul la întrebarea ce anume l-a recomandat, ce realizări profesionale deosebit a avut pentru a fi împuternicit într-o funcție atât de importantă? 

Mihai Rus a preluat conducerea IPJ Cluj într-un moment dificil, după reținerea fostului șef și a adjunctului său de către DNA. Chiar dacă a fost numit interimar și ulterior confirmat în funcție, legitimitatea sa și competențele reale sunt subiect de dezbatere, în special în contextul legăturilor sale de familie influente.