Pe 26 septembrie Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a plasat sub acuzare pe Cornel Petruț Ion, cunoscut sub numele de „Magiunică”, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Sectorul 6 al Capitalei. Cornel Petruț Ion este ginerele lui Gheorghe Dincă, zis „Gheorghiță al lui Vasiloi”, liderul unui clan interlop notoriu.

Cornel Petruț Ion este acuzat pentru fapte de evaziune fiscală presupus a fi fost comise în legătură cu vânzare de apartamente la cote TVA reduse pentru evitarea plății integrale a dărilor la stat. de stabilirea cu rea-credință a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, acțiuni care au dus la obținerea, fără drept, a unor sume de bani prin rambursări, restituiri sau compensări de la bugetul general consolidat, în formă continuată. Prejudiciul estimat este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Printre acuzațiile aduse apare și legătura cu o firmă, aparent necunoscută, YZA MAR BLOKHIM SRL, partener comercial al EXIGENT DEVELOPMENT SRL (societatea deținută de Cornel Petruț Ion). Aceasta, la rândul său, este controlată de un anume Mihăiță Florian și ar avea drept furnizori mai multe entități de tip „fantomă” sau cu identitate furată.

De ce este important Mihăiță Florian în toată această ecuație? Fiindcă YZA MAR BLOKHIM SRL reprezintă veriga lipsă în relația cu Poliția Economică, cea care ar fi trebuit să fie vârful de lance al Ministerului Afacerilor Interne în combaterea evaziunii fiscale.

Cine sunt promotorii rețetei „polițist de economic – dezvoltator imobiliar”? Probabil cel mai vizibil dintre beneficiarii relaționării cu Mihăiță Florian este fostul șef al Direcției de Investigare a Criminalității Economice, ulterior promovat șef al Direcției Generale Anticorupție din MAI, Alexandru Cătălin Ioniță.

Conform propriului CV, în perioada 1998-2013, acesta își construiește cariera în Poliția Capitalei și, ulterior, în Direcția specializată din IGPR, ocupând pe rând funcții de execuție și de conducere, al căror obiectiv îl reprezenta tocmai combaterea infracționalității economico-financiare. Totul a culminat cu promovarea sa în anul 2014 în funcția de director al DICE.

Lucrurile nu se opresc însă aici. În anul 2016, apreciat pentru rezultatele profesionale și înalta sa ținută morală, este propulsat de către ministrul de la acel moment, Petre Tobă, în funcția de director general al Direcției Generale Anticorupție. Între timp, fusese avansat (de 2 ori) până la gradul de chestor principal de poliție (general).

Despre Alexandru Cătălin Ioniță s-au scris multe de-a lungul timpului:

• Teză de doctorat plagiată în proporție de 99% – din această perspectivă, îi umilește pe toți marii scriitori investigați de Emilia Șercan.

• Cele 18 hectare achiziționate de la o bătrânică, care avea ceva probleme cu interlopii și pe care a „salvat-o” astfel – practic, prețul de nimic a ajutat-o să-și plătească datoria la cămătari. Doar de-asta s-a făcut cumpărătorul polițist: „să facă bine la oameni, nu să prindă hoți”.

• Declarație de avere bramburită și cu virgule și puncte aiurea, ca să nu se mai înțeleagă nici ce terenuri, nici câți bani are.

• Tatăl său, Iordan Ioniță, direct implicat în afacerile infractorilor Hassan și Mehdi Awdi, devalizatorii RODIPET și ai CFR Mesagerie.

• Banii încasați din închirierea unui imobil către o firmă al cărei obiect de activitate erau jocurile de noroc, în timp ce el, în calitate de șef al DICE, era reprezentant în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

• Ancheta Agenției Naționale de Integritate, care a concluzionat că nu poate justifica suma de 1.157.736 lei (un mizilic, ar spune unii).

• Retragerea avizului ORNISS de către DIPI.

• Pensionare anticipată la 46 de ani, toate lucruri uzuale am spune pentru o asemenea poziție.

Peste ce s-a trecut însă cu ușurință?

Peste blocul construit la intersecția bulevardelor Decebal și Mihai Bravu (cu ceva ajutor de la primarul Robert Negoiță, care îi concesionează o suprafață de teren și care i-a aprobat și vreo 7 etaje în loc de 5, câte erau solicitate inițial), unde Alexandru Cătălin Ioniță folosește ca interpus (i-a cedat/donat participația după începerea anchetei și dezvăluirilor de presă) pe mama sa.

De ce este relevantă construcția de la Pasajul Muncii? Pentru că firma care se ocupă de construcție este, ați ghicit, nu alta decât YZA MAR BLOKHIM SRL, a lui Mihăiță Florian! Ar mai fi de subliniat și că, pentru a-i proteja identitatea adevăratului proprietar, Mihăiță o menționează pe pancarta obligatorie a șantierului pe o anume Elena I. și nu Eugenia Ioniță (conform realității și normelor legale).

DNA a mai făcut recent o „boacănă”. În luna august, l-a trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, una în formă simplă, iar alta în formă continuată (7 acte materiale), pe Iancu Robert Marian, comisar-șef de poliție, cu funcția de Șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției sectorului 3 (SICE3). Adăugăm aici că este fost subordonat al lui Alexandru Cătălin Ioniță, fost vajnic ofițer de economic la Capitală, fost șef al Poliției Port Constanța și, bineînțeles, dezvoltator imobiliar.

Și cum așchia nu sare departe de trunchi, Iancu Robert Marian s-a ales și el cu un sechestru asigurator pe suma de 883.716 euro. Care sunt faptele? Conform DNA, inculpatul ofițer de poliție ar fi investit în terenuri cu potențial din proximitatea municipiului București, pe care le identifica și le alegea împreună cu asociații săi, dezvoltatori imobiliari. Le cumpăra după negocieri și le punea imediat la dispoziția asociaților, pentru ca aceștia să construiască locuințele din proiectele imobiliare.

Inculpatul își securiza profitul prin contracte de vânzare a terenurilor la prețuri substanțial mai mari (care includeau partea sa din profitul realizat de asociați din vânzarea locuințelor construite), dar al căror termen de plată era foarte lung, atipic pentru o vânzare cu transmiterea imediată către cumpărător a imobilului înstrăinat.

Pe lângă investițiile financiare, comisarul-șef de poliție făcea pentru constructor diferite prestații, precum verificări de firme și terenuri pretabile dezvoltării imobiliare, folosind în acest scop resursele polițienești de care dispunea (timpul de lucru, baze de date ONRC, autospeciala de poliție).

In plus, se spune că principalul partener, constructor și dezvoltator imobiliar al lui Iancu ar fi același Mihăiță Florian, prietenul lui Magiunică.

Și pentru că am revenit la Magiunică, n-am vrea să ratăm 2-3 „honorable mentions”: șeful DIPI, chestorul Gelu Oltean, care își servea prânzul la Bârlogul Lupilor în tovărășia șefului Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, chestorul Adrian Bărăscu, precum și fostul șef al Poliției Capitalei, Marius Mihai Voicu, mentorul destoinicilor ofițeri Iancu și Ioniță, despre care unii spun că era, la rândul lui, abonat la locațiile lui Magiunică. Acesta din urmă, acum, după pensionare, s-a transformat și el în curajos antreprenor în construcții.

Și cum sigur am uitat alți vreo 2-3 generali cunoscători în ale „magiunului imobiliar”, ne exprimăm speranța că urmașul lui Ioniță la șefia DICE, chestorul Dobre Aurel, va arunca zarurile pe masa imobiliară a Capitalei! Cine știe? Poate va urma… la DNA ne referim.