În anul 1945 proprietățile grofului Armin Mikes (pădurile din Covasna) au fost expropriate de stat, acesta fiind despăgubit la valoarea de piață, sumele fiind încasate integral de Armin Mikes înainte de 1945.

Cu toate acestea, atunci când urmașii acestuia au cerut să le fie retrocedate terenurile lui Mikes, în mod total inexplicabil, Comisia Județeană și prefectura județului Covasna au decis, în 2012, retrocedarea a mii de hectare, acestea trecând din proprietatea statului în cea a urmașilor grofului.


Ulterior, prin sentința civilă nr. 514/22.06.2022 pronunțată de Judecătoria Târgu Secuiesc în dosarul nr. 1070/305/2014*, s-a dovedit în fața instanței că fostul proprietar (Armin Mikes) a fost expropriat de imobilele deținute în județul Covasna în baza Legii reformei agrare din 1921 cu plata unei juste despăgubiri.

Mai mult, în dosarul nr. 1070/305/2014* în data 02.02.2023, instanța a anulat definitiv actele de reconstituire pentru 1.500 ha de pădure constatând că moștenitorii lui Armin Mikes nu erau îndreptățiți sa solicite reconstituirea. În data de 02.02.2023 prin Decizia nr. 57 Tribunalul Covasna a respins recursul moștenitorilor și a menținut sentința civilă nr. 514/22.06.2022.

Deja astfel de cazuri sunt redundante și este evident că nu sunt excepție sau greșeli, ci un jaf incredibil asupra statului român, jaf comis de oameni lipsiți de patriotism și de scrupule.
Mii de hectare au fost retrocedate ilicit către urmașii foștilor exploatatori, fără ca nimeni să se opună până în acest moment. Din fericire, așa cum am spus și în celelalte articole despre terenurile recuperate de statul român, România are încă oameni de bine în aparatul de justiție care. încet încet, recuperează terenurile retrocedate ilegal. Întrebarea rămâne deschisă, însă: vor fi vreodată trași la răspundere cei care au semnat aceste retrocedări ilegale? Până acum, în majoritatea cazurile, aceștia au fost recompensați, nu pedepsiți. De ce autoritățile nu iau fiecare caz în parte pentru a găsi vinovații acestui furt? Este oare nevoie de revenirea Codruței Koveși pentru a se simți ceva activitate pe această temă? Trebuie să recunoaștem, i se simte lipsa, din păcate.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate