Încă de la începutul acestui articol menționăm că sub nici o formă nu vrem să generalizăm situația medicilor din România. Înțelegem și respectăm munca uriașă a acestora în contextul lipsurilor din spitale și a personalului insuficient din sistemul sanitar românesc. 

Însă astăzi discutăm despre un medic a cărui declarație de avere ne-a făcut să îi aprofundăm puțin situația. Este vorba de George Mădălin Ipatie, despre care am mai scris aici. Acesta conduce, în calitate de Manager, Serviciul Județean de Ambulanță Prahova, face gărzi – și nu puține – la Spitalul Județean Ploiești, la Spitalul Municipal Câmpina și, se pare, lucrează și cu câteva clinici private. Ceea ce, dacă ar fi adevărat, ar fi muncă la negru pentru că nicăieri nu apare că Ipatie ar avea venituri de acolo. 

Declarațiile de avere ale lui Ipatie. De reținut că apar inadvertențe în multe dintre declarațiile sale de avere.

Prima problemă ar fi că Mădălin Ipatie pare că trăiește într-o altă dimensiune, unde timpul curge diferit sau o zi are mai mult de 24 de ore. Altfel cum ar avea acesta timpul necesar să se achite de toate obligațiile de serviciu, atât de multe la număr?

De aceea, supunem atenției Agenției Naționale de Integritate și Direcției Naționale Anticorupție următoarele:

  • în perioada 2018 – prezent George Mădălin Ipatie a acumulat venituri prestând servicii remunerate pentru SAJ Prahova, în calitate de Manager, pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești (gărzi), respectiv Spitalul Municipal Câmpina (gărzi). Având în vedere sumele menționate în declarațiile de avere (o analizăm în detaliu pe cea din 2022, aferentă anului 2021) rezultă că acesta a prestat între 70 și 130 de garzi pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în funcție de durata acestora 12/24 de ore, și un minim de 80 de gărzi pentru Spitalul Municipal Câmpina. Totalul rezultat ne face să ne întrebăm dacă, din punct de vedere legal, Managerul SJA Prahova avea timpul fizic necesar să desfășoare toate aceste activități în timpul liber, în rest fiind ocupat ca manager la Ambulanță.
  • de asemenea, solicităm DNA și ANI să verifice dacă domnul Ipatie a prestat în perioada respectivă servicii de anestezist pentru clinicile private UROMED Ploiești și DENTIRAD Plopeni, dacă a fost remunerat, în ce bază, care este cuantumul acestor prestații și de ce sumele nu apar în declarația de avere? Dacă răspunsul este unul afirmativ, există un conflict de interese în ceea ce-l priveste pe George Ipatie în condițiile în care, începând cu anul 2022, Clinica DENTIRAD prestează servicii de medicina muncii pentru SAJ Prahova? Există alte beneficii materiale procurate Clinicii DENTIRAD de către George Ipatie din postura de Manager SAJ? Cu titlu de exemplu menționăm situația pacienților COVID trimiși aproape exclusiv către Clinica (stomatologică) din Plopeni unde cel în cauză se pare că prestează muncă la negru în calitate de anestezist. Similar, pe diverse site-uri Ipatie apare angajat la Hyperclinica MedLife Ploiești. Lucrează sau a lucrat acesta și la această clinică? 
Pe câteva site-uri medicale Ipatie apare ca fiind angajat la Hyperclinica MedLife
  • și ca să rămânem în sfera conflictului de interese, rugăm ANI și DNA să analizeze legalitatea contractului de prestări servicii juridice încheiat cu cabinetul de avocatură Oana Tănăsică, acolo unde lucrează de fapt Simona Ghinea, soția lui George Ipatie (nu putem sa nu ne întrebăm dacă a participat la toată nunta având în vedere numărul mare de gărzi pe care le prestează), nu la Baroul Dolj așa cum greșit apare în declarația de avere. Am vrea totodată să știm dacă această relație contractuală nu ar fi trebuit inclusă în declarația de avere. În special în contextul în care Ipatie a evitat în mod constant angajarea unui jurist pe postul de la SAJ tocmai pentru a justifica legalitatea demersului.
Soția lui Ipatie, Simona Ghinea, angajată a biroului de avocatură Oana Tănăsică, birou cu care SAJ Prahova are contract de reprezentare
  • mai solicităm ANI și DNA să verifice de ce, în toată această perioadă, Ipatie nu a menționat în declarațiile de avere persoanele către care și-a înstrăinat bunurile mobile și sumele aferente, respectiv autoturismele Opel Corsa (an de fabricație 2016 – înstrăinat cel mai probabil în perioada 2019-2020), BMW X5 (f. 2010 – i. 2019-2020), BMW 118 (f. 2015 – i. 2021-2022), BMW X5 (f. 2015 – i. 2021-2022) sau măcar cum au dispărut acestea din proprietatea sa. O altă întrebare vizează apariția bruscă în declarația de avere depusă în 2022 a două case: prima în Ploiești, cu o suprafață de 80 m2, obținută împreună sora lui, Ipatie Mădălina, iar cea de-a doua, în localitatea Blejoi, cu o suprafață de 210 m2, ambele figurând însă ca fiind obținute în 2016. Ambele case par să aibă legătură cu terenurile ce apar în mod constant în declarația de avere începând cu 2016, dar și cu creditul în valoare de 80.000 de euro obținut de la ING în același an (scadent in 2040). Totuși, pare suspect faptul că, odată cu apariția celor 2 imobile, dispare brusc creditul (deși acesta s-a menținut la aceeași valoare în toate declarațiile de avere aferente perioadei 2016-2022). De unde a avut bani sa plătească un asemenea credit? Subliniem faptul că valoarea totală a veniturilor obținute în 2021 și menționate în declarația de avere – circa 400.000 lei (80.000€) este la paritate cu valoarea creditului rambursat. Inevitabil ne întrebăm 1. cu ce fonduri a fost achiziționat autoturismul Mercedes GLE (2017) care apare în următoarea declarație (mai ales că nu am găsit să fi făcut economii în toți acești ani), 2. din ce a trăit Ipatie în cazul în care și-a folosit veniturile pentru a stinge creditul? Ca fapt divers, sursele noastre spun că Ipatie și-a construit un gard antifonic în valoare de 1 miliard de lei, aproape cât prețul unei garsoniere. Foarte mulți bani pentru un gard. Dată fiind situația,  considerăm important de clarificat cu ce bani a cumpărat Ipatie casele în perioada 2018-2019 – ne referim la casele din complexurile imobiliare IRISH 1 și 2, în valoare de aproximativ 120-150.000 de euro. Evident, acestea sunt și ele mult peste veniturile obținute de Ipatie în perioada de referință. Întâmplător (sau nu), acestea au fost cumpărate în aceeași perioadă în care Managerul SAJ și-a adăugat în patrimoniu un apartment de 52 m2 în Ploiești (nu facem aprecieri asupra valorii de achiziție la nivelul anului 2019, dar sigur nu l-a luat cu credit). 

Acum câteva zile, Ipatie a declarat că a greșit sumele trecute în declarația de avere și că în loc de venitul net l-a trecut pe cel brut. Măcar de ar fi aceasta singura eroare din declarațiile lui de avere. Dar nu este. Declarațiile lui de avere sunt pline de inadvertențe, neclarități, lipsuri. De aceea sperăm ca DNA și ANI vor face lumină în această situație. 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate