Două evenimente recente au reaprins tensiunile interetnice în România, dezvăluind lipsa de dialog real între români și maghiari, dar și un periculos dublu standard.

Primul caz a avut loc la Cluj-Napoca, unde, după derby-ul local dintre U Cluj și CFR Cluj, doi tineri de etnie maghiară au fost agresați fizic. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a reacționat dur, afirmând că aceștia au fost bătuți doar pentru că vorbeau limba maghiară. Poliția, însă, susține că până acum nu au apărut indicii că atacul ar fi avut o motivație etnică. Cazul este în cercetare, iar reacțiile publice subliniază sensibilitatea unui astfel de incident într-un oraș cu o istorie interetnică complexă.

În mod ironic, ca reacție declarată la aceste violențe, în Târgu Secuiesc a fost organizată o manifestare culturală „pentru prevenirea huliganismului sportiv”, inițiată de deputatul UDMR Sándor Tamás. Însă mesajul transmis acolo a fost, culmea, violent: unul dintre coorganizatori a citit în fața publicului texte care îl venerau pe Wass Albert, scriitor maghiar condamnat în 1946 de Tribunalul Poporului pentru crime de război, fiind responsabil pentru moartea unor români și evrei în perioada ocupației horthyste.

Astfel, în timp ce se condamnă – pe bună dreptate – violența împotriva tinerilor maghiari, o manifestare menită să promoveze pacea și toleranța a glorificat o figură istorică asociată cu exact opusul acestor valori. Este un gest cel puțin nepotrivit, care compromite mesajul inițial și riscă să inflameze și mai mult spiritele.

Mai grav este că acesta nu este un caz izolat. De-a lungul anilor, în cercuri culturale, politice și chiar educaționale din comunitatea maghiară din România au fost promovate – mai mult sau mai puțin voalat – figuri istorice condamnate pentru crime de război sau acțiuni antiromânești. De la statui ale lui Wass Albert, până la discursuri nostalgice despre perioada horthystă, există o fascinație periculoasă față de personaje și ideologii care ar trebui să rămână în paginile întunecate ale istoriei. Uneori, chiar urmașii acestor personaje sunt susținuți și validați public.

Nu putem justifica niciun fel de violență. Dar, în egală măsură, promovarea simbolurilor care au contribuit la divizarea și suferința acestui spațiu multicultural este inacceptabilă.