Judo-ul românesc, teren fertil pentru abuzuri și corupție?

Pe data de 08.03.2024, zi simbol de sărbătoare a femeilor, 4 membri ai Comitetului Director ai Federației Române de Judo, într-un gest fără precedent, au încercat să promoveze o moțiune de neîncredere împotriva conducerii. Miza demersului? Funcția de Președinte, ocupată, încă, de Cozmin Gușă, cel care dorește să-l impună în locul său pe Vicepreședintele Florin  Bercean, întâmplător împins și el în față de Grupul de la Cluj. Cine este Florin Bercean? Un personaj aflat în mijlocul celui mai mare scandal din istoria recentă a judo-ului (dacă nu a sportului românesc) acuzat public de abuzuri fizice și psihice, dure și repetate împotriva sportivelor de la lotul național.

Florin Bercean. Sursă foto: libertatea.ro

Acuzat că și-a adus, promovat și menținut protejata, Gianina Andreica, în calitatea de antrenoare a lotului olimpic, Bercean a fost la rândul său promovat și susținut, atât în funcția de antrenor al lotului olimpic, cât și în cea de Vicepreședinte precum și în cea de antrenor la Clubul Sportiv Dinamo București de tandemul clujean Cozmin Gușa – Ștefania Ferencz (fostă Secretar general al MAI în mandatul sălăjeanului Lucian Bode, fostă șefă de cabinet a Primarului Emil Boc, actuală membră in Consiliul Curții de Conturi – susținută de Rareș Bogdan), în ciuda scandalurilor și a devoalărilor repetate din presă cu privire la abuzurile comise de cel în cauză. Un element suplimentar: Comitetul Olimpic Sportiv Român a validat în 2021, după 2 ani și jumătate de ancheta, sălbăticiile lui Bercean https://www.gsp.ro/sporturi/altele/cosr-florin-bercean-verdict-agresiuni-judo-634845.html. Am îndrăzni să presupunem ca această concluzie nu are legătură cu faptul ca Președintele COSR, Mihai Covaliu, este coleg de club cu Bercean (DINAMO), ambii fiind angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, la acel moment (2021) condus de Lucian Bode – ministru, Ștefania Ferencz – secretar general. Nici nu am vrea să ne gândim că personajele aflate la conducerea Clubului DINAMO promovează un management în afara integrității și moralității în ciuda faptului ca au suferit în mod repetat ca urmare a unor incidente similare, vezi cazul antrenorului grec de baschet acuzat că și-a abuzat prietena https://www.prosport.ro/alte-sporturi/baschet/dinamo-si-federatia-de-baschet-au-angajat-pe-mii-de-euro-un-antrenor-grec-acuzat-la-atena-de-fosta-sa-prietena-de-vatamare-corporala-grava-furt-si-consum-de-droguri-femeia-a-relatat-cum-a-fost-stran-19681925/amp https://defapt.ro/sportivi-la-dinamo-contabile-pile-generali/  sau, cel mai recent, al antrenorului de înot acuzat și arestat preventiv fiindcă ar fi violat o copilă de 8 ani: https://www.g4media.ro/un-antrenor-de-inot-de-la-clubul-sportiv-dinamo-al-ministerului-de-interne-este-acuzat-ca-a-violat-o-fetita-de-7-ani.html.

În același context și cu caracter de noutate sesizăm Agenția Națională de Integritate cu privire la obținerea de către Florin Bercean a 2 venituri distincte pentru exercitarea aceleiași funcții în cadrul CS DINAMO, cea de antrenor de judo. Astfel, conform declarației de avere din data de 03.02.2023, acesta primește venituri din salarii in valoare de 28.500 lei , iar la capitolul venituri din alte surse menționează suma de 16.000 lei pentru ambele situații sursa/angajatorul fiind clubul sportiv al MAI, iar serviciul prestat antrenor de judo.

Apreciem totodată necesară verificarea modului în care Bercean putea și avea timpul necesar realizării simultane, conform aceleiași declarații de avere, a 4 norme și jumătate de antrenor de judo: 2 pentru CS DINAMO, 1 pentru lotul național olimpic feminin, 1 pentru Universitatea Cluj Napoca (în declarația de avere ascunde numele clubului precizând doar adresa – Cardinal Iuliu Hossu 23), respectiv CSM Cluj Napoca o jumătate de normă și în mod special cum putea face acest lucru în 2 orașe diferite aflate la o distanță de 450 de kilometri unul de celălalt – Cluj, respectiv București. În același timp îi solicităm Președintelui Federației Române de Judo să se pronunțe dacă apreciază ca imparțialitatea lui Bercean ca vicepreședinte al său și antrenor al lotului este afectată de faptul ca este remunerat de 3 cluburi diferite și eventual către care dintre acestea se îndreaptă loialitatea antrenorului. Nu în ultimul rând solicităm conducerii CS DINAMO ca și entitate subvenționată de la bugetul de stat să ne comunice programul și pontajele în conformitate cu care Bercean și-a desfășurat activitatea Abuzuri și scandaluri în sportul românesc: Cazul Florin Bercean în perioada 2022-2023.

Epilog

În lumea din care ne dorim, cel puțin la nivel declarativ, să fim parte, abuzurile, șmecheriile și mizeriile de felul acesta sunt condamnate public și pedepsite aspru la nivel judiciar, pecuniar și moral. În realitatea strâmbă în care trăim instituțiile sunt obișnuite să ascundă gunoiul sub preș.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate