Răsturnare spectaculoasă de situație: România câștiga procesul la ICSID -Centrul internațional de soluționare a litigiilor de investiții. Mai mult decât atât compania Gabriel Resources are de plătit daune statului român.

Decizia ICSID 8 Martie 2024

Primul care a sărit să se laude cu rezultatul a fost Marcel Ciolacu, care nu are absolut nici un merit, căci autorul de fapt al introducerii Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO este Dacian Cioloș.

Poate era mai important ca Ciolacu, în loc să își asume victorii care nu îi aparțin, să răspundă la o serie de întrebări rămase în continuare fără răspuns: de ce a simțit nevoia să anunțe public faptul că vom pierde atunci când rezultatul nu era încă tranșat? Ce interese a reprezentat și cine sunt cei care au tranzacționat acțiunile canadienilor Gabriel Resources la bursa de la Toronto (de altfel suspendate in data de 08 martie, ziua publicării deciziei, de la tranzacționare)? Cine pierde/câștigă din acest roller coaster? Cu siguranță România câștigă – în afară de procesul în sine canadienii trebuie să plătească României și în jur de 2.5 milioane de euro. Cine pierde? Rămâne de văzut, dar îi anunțăm pe cei care au urcat prețul pe bursa canadiană faptul că Toronto Stock Exchange este închisă în weekend. Felicitări celor implicați în victoria de la ICSID!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate