Revenim cu cel de/al doilea protagonist al retrocedării masivului Retezat.

Pentru reamintire, cei doi sunt prefectul și secretarul general al Prefecturii Hunedoarei la acea vreme, Cristian Marius Vladu și Atilla Dezsi. În acest moment, Vladu este consilier în siguranța feroviară, iar Dezsi este consilier la Curtea de conturi a României. 

Săptămâna trecută am prezentat pe larg cine este Attila Dezsi, aici.

Săptămâna aceasta facem cunoștință cu fostul prefect al Hunedoarei, un fel de baron local dar ceva mai scăpătat, Cristian Marius Vladu. De-a lungul timpului, acesta a avut funcții de conducere cam peste tot unde a fost nevoie de faliment: CFR – nenumărate funcții, Electrocentrale Mintia, CFR din nou, Reva Simeria. Președinte al PDL, Vladu a tăiat și a spânzurat în zonă, conform ziarelor din Deva. A fost acuzat în nenumărate rânduri de nepotism, spunându-se că și-a angajat mai toate rudele la CFR sau la prefectură atunci când a fost prefect. Presa din Deva îl descria atunci ca fiind un individ violent verbal care hărțuia jurnaliștii sau angajații care i se opuneau. Dar marea “lovitură” a lui Vladu a fost retrocedarea parcului național Retezat, o suprafața de 100 kmp de pădure, specii protejate, munte si ape, în mod ilegal către familia Kendeffy (mai mult aici). Nu știm cine l-a sprijinit în acest demers, Elena Udrea, Adriean Videau sau chiar Traian Băsescu, însă ce știm sigur este că a avut susținerea PDL-ului atât în timpul, cât și după ce a comis o asemenea enormitate. Altfel, dacă nu era susținut de partid, colegii săi s-ar fi dezis de el. 

Cristian Marius Vladu (sursă foto: Mesagerul Hunedorean)

Tot nestingherit de nimeni, Vladu a candidat și la primăria Deva, fiind implicat în tot felul de scandaluri electorale. 

În 2008, la rubrica Politicieni Pătați, Academia Cațavencu scria despre Vladu: “Fost prefect al judeţului (n.r. Hunedoara) în perioada 2005-2006, subprefect în anul 2007, suspectat şi anchetat pentru corupţie în anul 2007. Până în 2005 a fost membru în CA al Societăţii Reva Simeria (acum deţine acţiuni, 20%), care se ocupă cu reparaţiile de material rulant, în principal la vagoanele de la SNCFR. În paralel, Cristian Vladu a deţinut şi funcţia de director comercial al Regionalei CFR Marfă Timişoara. Presa afirmă că între CFR-Marfă, firmă cu capital de stat, şi Reva Simeria, cu capital privat, au existat relaţii comerciale – care au defavorizat compania de stat – în perioada în care prefectul de Hunedoara se afla la conducerea ambelor societăţi. “

Textul este în totalitate din Lista Candidaților Pătați din Academia Cațavencu

Și pentru că este menționat în textul Academiei Cațavencu, să detaliem puțin și așa zisa cercetare penală. 

Iată ce zicea Vladu atunci când era cercetat penal în cazul retrocedării: “Am prezentat suficiente documente pentru a demonstra că nu s-a comis niciun abuz. Sunt foarte liniştit, pentru că noi am aplicat legile, iar acolo unde am avut un anumit dubiu am avut răbdarea să solicităm autorităţilor în materie puncte de vedere concrete asupra situaţiilor”, susținând că adversarii politici sunt cei care au inventat aceste acte de corupție. Sigur că era liniștit domnul Vladu, dar nu din motivele de mai sus, ci pentru că știa că dosarul său va fi administrat de către procurorul Iustin Bic care, întâmplător sau nu, apare prin dosarele politicienilor cu soluție NUP. 

Iată extrasul din soluția de neîncepere a urmăririi penale a procurorului Bic: “Examinând dosarul constat : în anul 2006, fäptuitorul Vladu Cristian Marius, la acea dată prefectul judetului Hunedoara si președintele Comisiei Județene de Fond Funciar Hunedoara, a atribuit numitelor Kendeffy Maria și Pongracz Elisabeth, cetățene austrice și moștenitoare ale familiei Kendeffy, o suprafață de teren forestier, fără ca aceste persoane să aibă dreptul, întrucât pentru terenul expropriat statul român a acordat despăgubiri în baza Decretului (n.r. Legii) nr. 3610 din 23.07.1921, privind Reforma Agrară, faptă ce ar întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prev. de art.13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 248 Cod Penal. (…) Având in vedere faptul că din cercetările efectuare în cauză NU au rezultat comiterea unor acte in mod defectuos, ori neîndeplinirea acestora în exercițiul atribuțiilor de serviciu și cauzarea unei pagube patrimoniului statului de către făptuitorul Vladu Cristian Marius, dispun: neînceperea urmăririi penale față de făptuitorul Vladu Cristian Marius”. 

Deci Vladu a retrocedat parcul național Retezat, de o valoare inestimabilă, iar procurorul Bic a considerat ca statul român nu a fost păgubit. Vă lăsam să trageți singuri concluziile, însă procurorul Bic va mai auzi în curând de noi, căci o activitate precum cea a Domniei Sale merită cu siguranță un articol separat. 

Deci, revenind, iată de ce era Vladu liniștit de fapt. Pentru că știa că va primi neînceperea urmăririi penale, la fel ca și în dosarul CFR Marfă unde era suspectat că ar fi primit o șpagă uriașă pentru a organiza achiziții publice la prețuri supraevaluate prin licitații trucate. 

Ne este greu să credem că totul a avut loc fără știrea PDL-ului. 

Un fapt ciudat, dar demn de menționat este faptul că declarațiile de avere ale lui Vladu nu sunt postate public nicăieri, deși a fost prefect și consilier județean. Oare ce ascunde? Oficial, Vladu este acum consilier siguranță feroviară la Express Forwarding SRL, dar deține și o micro hidrocentrală în Simeria, Aqua Ecoenerg SRL. Mai mult, compania sa s-a asociat cu Oresi Energy, formând o nouă companie, Barum Energy. Pe acest subiect menționăm doar că Oresi Energy și acționarul acesteia ridică mari semne de întrebare (vom vedea intr-un articol viitor).

După toate acestea, este greu să nu te enervezi când vezi postările de pe Facebook ale lui Vladu unde, culmea, se miră și acuză sistemul “nenorocit” și corupția din România și îi acuză pe alții că au vândut resursele țării. El fiind parte din sistem și unul dintre cei care au oferit bogățiile țării gratis, pe tavă, fără ca statul să aibă ceva de câștigat, ci poate doar el și acoliții săi. Să fim serioși, indiferent de concluziile procurorilor, este imposibil ca Vladu și Dezsi să fi participat la această retrocedare fără să știe ce fac. 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate