Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, a fost condamnat pentru fapte de corupție la aproape 12 ani de închisoare și se află acum în proces de apel. Dosarul său a ajuns la Curtea de Apel București, cu ani în urmă. (https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000652577&id_inst=2)

Acum, în orice țară care se respectă, aceasta ar trebui să fie o evoluție firească într-un proces legal. Însă nimic nu este simplu sau normal în acest dosar.

Dosarul lui Vanghelie la Curtea de Apel a fost marcat de coincidențe extrem de fericite pentru fostul primar, prin schimbări constante ale judecătorilor. Conform legii, de fiecare dată când este schimbat un judecător, procesul se reia de la zero. Și tot așa, până faptele se prescriu, ca în această situație. Mai exact, cu fiecare judecător numit în acest caz s-a întâmplat ceva: unii s-au abținut (adică erau incompatibili), alții s-au pensionat, alții s-au transferat. Imposibil să nu ne întrebăm cine a fost cel/cea care i-a numit, știind că sunt incompatibili, aproape pensionari sau pasibili de transfer. La fel, imposibil să nu apară întrebarea firească: cine e în spatele acestei atât de posibile prescrieri ale dosarului? Cu 33 de amânări în total, nelămurirea noastră este evidentă: este totul orchestrat cu intenție pentru a amâna procesul până la prescrierea cazului?

Dar, pentru a înțelege dimensiunea întregii povești, trebuie să privim mai atent conexiunile din spatele cortinei. Nu acuzăm, doar privim și ne întrebăm.

Lia Savonea, vicepreședinte al Curții de Apel București la vremea când dosarul lui Vanghelie ajunge acolo, pare a avea o relație cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Vanghelie. Mai exact, soțul acesteia, conform https://www.presshub.ro/cine-sunt-judecatorii-apropiati-de-lia-savonea-care-au-ajuns-la-instanta-suprema-controversatele-noi-promovari-la-inalta-curte-205744/. Mihai Savonea a fost coleg de cabinet cu avocatul fostului primar. Coincidență? Nu știm, dar nu putem ignora faptul că un dosar în care Vanghelie a fost condamnat la închisoare 11 ani și 8 luni va fi prescris în curând, mai exact anul viitor când s-ar împlini 10 ani de la comiterea faptelor. Faptele? Doar o mică șpagă de 30 milioane de euro, plus 9 infracțiuni de abuz în serviciu și 7 de spălare de bani.

Într-o țară normală, cu un sistem de justiție normal, acest dosar ar fi fost instrumentat cu cea mai mare seriozitate și competență. Căci ce înseamnă că dosarul va fi prescris? Că Vanghelie scapă. Ca la noi.

Mai mult, autoritățile responsabile cu investigarea unor astfel de enormități în sistemul de justiție nu fac nimic.

Astfel, una peste alta, coruptul Marian Vanghelie este în fericita situație de a scăpa de orice pedeapsă pentru faptele sale, și asta pentru că cineva s-a folosit de lacunele sistemului de justiție, aceste portițe de scăpare făcute special pentru hoți, corupți, escroci. Sperăm ca, într-un final, acest serial va avea un final fericit pentru noi, oamenii cinstiți, iar personajele negative să ajungă după gratii. Ca în orice film bun.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate