În afacerea cu acciza pentru băuturile cu zahăr, Marcel Ciolacu ne-a luminat cu înțelepciunea sa, afirmând cu un aer solemn că:

  • Propune mărirea accizei la aceste băuturi pentru a proteja sănătatea populației, în special a tinerilor, care, după cum bine știm, își stropesc tinerețea cu zahăr lichid.
  • A dezvăluit cu mândrie că are un gentlemen’s agreement cu Coca Cola, prin care toate aceste taxe suplimentare se întorc în companie sub forma unui ajutor de stat. Da, știm, sună ca o înțelegere între două entități care se iubesc, dar se tem de impozite.

Dar în spatele vorbelor frumoase, realitatea e alta: măsura asta nu prea are legătură cu binele nostru, ci mai degrabă cu golirea buzunarelor contribuabililor către bugetul de stat care suferă drastic la capitolul venituri.

De ce promite că va da banii multinaționalelor înapoi sub forma de ajutor de stat?

Probabil pentru că cineva înțelege că simpla măsură a suprataxării ar avea repercusiuni directe asupra atractivității mediului de afaceri (nu-și face nimeni griji pentru creșterea prețurilor). Mediu de afaceri de care depind impozite (inclusiv pe salarii), accize, dar mai ales locurile de muncă ale românilor cu tot ce derivă de aici. Care mai e rostul unui asemenea demers în care iau cu o mână și dau înapoi cu cealaltă? Ajutorul de stat va fi obligatoriu canalizat către investiții și, deci, dezvoltare și, sperăm, noi locuri de muncă, productivitate crescută etc. Asta ar fi trebuit probabil să explice Primul Ministru. Desigur, doar dacă într-adevăr aceasta este ideea din spatele măsurii. 

Ce ar mai fi trebuit sa ne explice Marcel Ciolacu?

Pai de exemplu, cum a ajuns la acei 5% zahăr. Cine a stabilit această cifră magică? Și mai important, oare i-a consultat pe Raed Arafat sau Alexandru Rafila înainte? Poate că avem nevoie de o ședință cu acești “experți”, sau măcar de un ochi vigilent al Primului Ministru, care să ne explice cum stau lucrurile. Căci, să vedeți ce coincidență: în această poveste, pare că Jean Valvis a avut mai mult noroc decât toată lumea. După ce a vândut Dorna Apemin SA către Coca-Cola Hellenic Bottling Company și The Coca-Cola Company în 2008, acesta a dezvoltat brandul AQUA Carpatica. Iar recent, chiar când probabil discuțiile despre acciza la zahăr erau la apogeu, Valvis a lansat AQUA Carpatica Flavours – o apă minerală naturală cu arome certificate, care are doar 4.9% zahăr, evitând astfel acciza. Păi nu e el un adevărat supraviețuitor în această junglă fiscală, evitând dintr-un singur strop mărirea accizei? 

Bravo, domnule Valvis, cu siguranță ați dat lovitura! Marcel, dacă totul este în regulă, clipește, apoi roagă pe cineva să explice cum s-a ajuns la acest procent magic de 5%. 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate