Hakuna Matata… În țară îl așteaptă legea pensiilor. De câteva zile se discută sustenabilitatea României. Vindem gogoși că murim de grija seniorilor, fără să facem nimic în acest sens. Nu facem nicio reformă… zero… mimăm reforma pensiilor speciale, iar în realitate pensia medie per magistrat a crescut de la 20.000 lei net/lună la peste 30.000 net per lună. Veniturile și salariile ale magistraților crescând în mod barbar, fără să țină cont nici de sustenabilitatea bugetară, nici de performanța sistemului judiciar. Atât pensiile, cât și salariile fiind crescute cu pixul de magistrat al Doamnei Corbu, ordonator principal de credite pentru sistemul judecătorilor, urmată îndeaproape de procurorul General și ceilalți meritorii din același sistem judiciar care împart dreptate în România, procurorii. Iar asupra acestora, veghează cu strășnicie Consiliul Superior al Magistraturii, format din aceiași judecători și procurori care veghează la “Bunăstarea” acestei noi caste care conduce România cu largul concurs al clasei politice obediente. Asta în contextul în care mimăm reforma fiscală prin introducerea de noi taxe și impozite, deși trâmbițăm că nu se împovărează suplimentar contribuabilii și mediul de afaceri, prin introducerea unor impozite și taxe rudimentare.

Mimăm în continuare reformele sistemice cum ar fi reforma sistemului bugetar. Găsim drept vinovați de serviciu șefii de birou și șefii de serviciu, fără să ne atingem de imensul activ de partid, beneficiar al sinecurilor politice, beneficiari de posturi în structurile statului la nivel central și local. Nu ne interesează cum autoritățile publice locale cheltuie resursele financiare. Nu ne interesează rentabilitatea investițiilor publice locale. Nu ne interesează decât cum să hrănim cu resurse bugetare activul de partid/mașina de voturi.

Statul este paralizat. Nu poate dispune nici o măsură care să afecteze în vreun fel sau care să le ceară socoteală baronilor/primarilor/șefilor de CJ care conduc la nivel local țara asta. Nimeni nu se uită la diferențele mai mult decât evidente între nivelul salarial al unui primar și bunăstarea pe care o etalează. Dorim reforma în administrația publică doar la televizor, doar în an electoral și cu respectarea independenței/autonomiei etnice locale. Toate aceste lucruri sunt girate de 10 ani de către un președinte apatic, neimplicat, vanitos și peste măsură de orgolios, implicat exclusiv în identificarea următoarelor locuri exotice pe care să le mai exploreze. În tot acest context existent, șeful statului român vizitează statul Capul Verde cu care România își dorește să iasă din această criză economică și să identifice surse de resurse nebanuite pentru asigurarea sustenabilității legii pensiilor, pentru care Coaliția “Nicu și Marcel” nu a fost în stare.

Vă mulțumim, domnule președinte, pentru eforturile pentru propășirea materială și spirituală a neamului românesc. Îi amintim stâlpului democrației că, la venirea în țară, va fi pus în situația de a promulga minciuna numită legea pensiilor prin care vor vinde iluzii celei mai vulnerabile pături sociale a României. Mai jos, atașată legea:

Și ca să nu spună că n-a știut, îi reamintim și condițiile propuse de gardianul stabilității macroeconomice a României, domnul Boloș. Hakuna matata!

Față de cele prezentate, vă restituim proiectul de lege avizat condiționat cu următoarele măsuri:

  1. Asumarea de către Guvernul României a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2025, care să asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim al sumei de 33 mld lei, inclusiv cu respectarea condițiilor prevăzute în jalonul 206 din PNRR privind reforma fiscală;
  2. Asumarea de către Guvernul României a depășirii țintei de deficit bugetar și a eventualelor implicații referitoare la depășirea țintei de deficit bugetar estimată astfel:
    • 2.1 Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;
    • 2.2 Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;
    • 2.3 Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;
    • 2.4 Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;
  3. În situația în care după intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor se constată din evoluția execuției bugetare o deteriorare a evoluției deficitului bugetar, se va analiza posibilitatea eșalonării/aplicării etapizate a creșterilor de pensii generate de recalcularea acestora.
  4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacității instituționale a ANAF, AVR și MF inclusiv măsuri pentru digitalizarea sistemului finanțelor publice;
  5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea încasării prejudiciilor din infracțiuni economico-financiare);
  6. Continuarea măsurilor pentru reducerea de cheltuieli publice și utilizarea eficientă a fondurilor alocate pentru finanțarea serviciilor publice.

Fără asumarea acestor măsuri propuse la punctele 1-6, avizul pentru Lege nu poate fi decât negativ, întrucât impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul Român. Hakuna matata!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate