În urmă cu câteva zile, Premierul în funcție al României a anunțat public că țara noastră va pierde procesul pe care îl are în derulare cu societatea Gabriel Resources, legat de proiectul minier de la Roșia Montană. Mai mult decât atât, a anunțat și valoarea minimă a compensațiilor financiare pe care le vom plăti – 1 miliard de euro, dar suma ar putea crește foarte ușor. A identificat și vinovatul – Premierul de acum 8 ani. Președintele, cel care atunci a validat strategia, a ieșit apoi public convins că Marcel va găsi soluții.

Paranteză: România are avocați care o reprezintă, situația este dezastruoasă, iar bonusul de 1 miliard de euro ne aruncă în Groapa Marianelor.

De ce a simțit Primul Ministru nevoia să transforme un scenariu foarte posibil într-o certitudine? Consecința vizibilă a declarațiilor a fost creșterea acțiunilor Gabriel Resources la bursa de la Toronto cu 30% în doar 2 zile. Sigur că a simțit nevoia să lovească un adversar politic și să se detașeze de o viitoare responsabilitate. Totuși, informațiile confidențiale la care are acces produc consecințe în spațiul public și ar trebui să ne preocupe modul în care afectează șansele noastre în proces.

Când a dat lovitura decisivă? În iulie 2021, Premierul atunci în funcție, Florin Vasile Câțu, decide strategia statului Român cu privire la înscrierea peisajului minier de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Momentul este decisiv, iar Florin Vasile Câțu ia decizia de finalizare a înscrierii în Lista patrimoniului mondial UNESCO, ignorând riscul semnalat de avocați. Contrar opiniei specialiștilor, el își aduce aminte că este născut pe 1 aprilie și îngroapă șansele României. Hakuna matata!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate