Tinerii talentați de la Liceul de Informatică, care au obținut rezultate remarcabile în cadrul concursului organizat de NASA, ar trebui să primească sprijinul necesar din partea Ministerului Educației, Guvernului și altor autorități competente.
Este inacceptabil faptul că acești elevi strâng singuri banii pentru a participa la evenimente importante. Având în vedere performanțele lor, nu ar trebuie să se pună nicio clipă problema ca ei să nu aibă resurse financiare.
“Elevii romani i-au uimit pe expertii NASA. Este vorba despre opt elevi din Bucuresti care au proiectat o statie spatiala, castigand locul al doilea la nivel mondial. Acestia mai construiesc, in paralel, si un satelit. Liceenii din Romania au invins 3.000 de echipe, uimind intreaga lume. Cu toate acestea, elevii nu pot ajunge in Statele Unite ale Americii sa prezinte proiectul si sa ridice premiul, deoarece nu isi permit costurile pentru transport si cazare. Astfel, elevii de la Liceul de Informatica sunt nevoiti sa stea acasa in loc sa urce pe podiumul concursului organizat de NASA.” (acasă.ro)
Aceasta este o situație incredibilă, da, dar foarte des întâlnită în România. Atât de des încât ne-am desensibilizat, nu mai avem putere nici să reacționăm deoarece știm ca pe acești mediocri care ne conduc nu îi mișcă nimic, ei nu pricep importanța unor astfel de momente. Sunt impasibili la rezultatele excepționale ale atâtor tineri talentați din România, pentru ei contând doar propriul burdihan, confortul personal, mașinile scumpe cu care se plimbă, vilele în care vegetează, pensiile speciale și pe viață. Între timp, acești tineri excepționali sunt lăsați în voia sorții, fiind nevoiți să caute donații și sponsorizări pentru a-și putea continua visul. Ministerul Educației ar trebui să fie primul care să ofere sprijin financiar și logistic în astfel de situații.
Este inadmisibil ca acești tineri să fie neglijați, iar rezultatele lor excepționale să fie ignorate de către autorități. Refuzul de a se implica în sprijinirea și promovarea acestor talente reprezintă o neglijență din partea autorităților, care nu înțeleg importanța investițiilor în educație și cercetare pentru dezvoltarea țării, ci sunt interesați doar de tăiat panglici și pozat cu eroii abia atunci când aceștia devin cunoscuți.
Este momentul ca autoritățile să acționeze și să demonstreze un angajament real față de dezvoltarea și promovarea tinerilor talentați. Prin sprijinirea acestor elevi excepționali, România va demonstra că valorizează excelența în educație și că este dispusă să investească în viitorul țării prin susținerea acestor tineri în obținerea rezultatelor extraordinare pe plan internațional
Este frustrant faptul că întotdeauna se găsesc resurse financiare pentru beneficiile politicienilor, pentru confortul lor, salariile mari și pensiile speciale, în timp ce tinerii excepționali și talentați sunt lăsați să se descurce singuri. Această discrepanță flagrantă reflectă mediocritatea sistemului și lipsa de priorități adecvate în susținerea excelenței în țara noastră. Pe scurt, se vede că ne conduc proștii, incompetenții, ignoranții.
Într-o societate în care investițiile în educație și cercetare ar trebui să fie o prioritate, este revoltător că acești elevi remarcabili sunt ignorați sau abandonați de către autorități.
Este timpul ca guvernanții să privească dincolo de interesele lor personale și să realizeze că viitorul țării noastre depinde de dezvoltarea și susținerea acestor tineri talentați. Nu putem tolera o situație în care politicienii se bucură de privilegii excesive, în timp ce viitorul nostru rămâne neîngrijit și subfinanțat.
Iar noi cetățenii trebuie, suntem obligați să împărțim vina. Nu se merge la vot sau se votează cu picioarele, fără o informare corectă, fără a ne gândi la viitorul copiilor noștri cu seriozitate și înțelepciune.