Constanța, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, se confruntă cu o problemă gravă de salubritate care a ajuns la un punct de criză. Orașul este sufocat la propriu de mizerie, străzile nu au fost măturate de ani de zile, igienizate nici atât, excrementele uscate ale câinilor vagabonzi și deșeurile umane sunt o prezență constantă, exact la fel ca și Polaris în contractul de salubritate cu primăria. Primul lucru care îl șochează pe orice român întors din străinătate sau pe orice turist din altă țară este mizeria. Mizeria care sălășluiește pretutindeni ca o regină a străzilor, trotuarelor și a spațiilor verzi. Oriunde privești vezi gunoaie, le iei pe talpi, ți le aruncă vântul în ochi… Așa cum și Polarisul le aruncă praf în ochi cetățenilor când vine vorba de curățenia orașului.

Începând de la minimul necesar, și anume măturarea și igienizarea străzilor, până la ghenele de gunoi care sunt adevărate focare de infecție, totul este de un jeg sublim cu miasme puturoase, grețoase, sinonime cu Polaris. 
Această companie de salubritate, care are unul dintre cele mai scumpe contracte din țară, pare să ignore cu desăvârșire condițiile mizerabile din oraș. Nu facem (încă) apologia familiei Martin, cea care deține compania, însă felul cum arată Constanța pare sinonim cu felul lor de a fi. Ridică pretenții, uită de obligații. Nu își fac datoria și totuși, în același timp, visează la cai verzi pe pereți – și anume la selectarea corectă a deșeurilor menajere. Asta, spun ei, va ajuta Constanța să fie cu adevărat un oraș european. În rest, totul e rezolvat, după cum vedeți în grăitoarele fotografii de mai jos. Și nu este de ajuns că oamenii trăiesc printre gunoaie, scursuri și microbi, dar li se mai și râde în față dacă cer să trăiască într-un mediu curat și civilizat. Condiții pentru care plătesc, contractele grase de care se bucură Polaris fiind plătite de către cetățenii pe care ei îi ironizează. “Și să nu uităm că ei au contract și iarna pentru deszăpezire, iar la Constanța nu a mai nins de atâția ani, totuși banii îi încasează fără să facă nimic, căci la Constanța… iarna e ca vara și invers… Măcar de ar ninge… ar acoperi gunoaiele din timpul anului și zoaiele scurse din containere.”

Revenim. Acum o săptămână, Polaris a decis să nu mai ridice gunoiul menajer din oraș, acuzând cetățenii că nu au selectat deșeurile corect. Mai mult, tot Polaris a decis sa amendeze asociațiile de locatari și cetățenii care nu selectează corect. Astfel, infectele ghene de gunoi au devenit munți de gunoi, cu miros greu de suportat, zoaie și scursuri. Exact european. Și exact ca ei. 

Repetăm: în timp ce Polaris insistă că trebuie respectate normele europene, ei sunt singurii care nu le respectă. Am primit de la cititori imagini cu deșeuri selectate corect – neridicate de către Polaris. Nu mai vorbim de campaniile de educare, făcute pe facebook pentru un public extrem de restrâns. În alte țări, cele europene la care visează Polaris, campaniile de conștientizare privind selectarea deșeurilor sunt o normă generală aplicată permanent, iar companiile de salubritate colaborează cu autoritățile locale și cu cetățenii pentru a menține orașele curate și igienizate. 

În plus, pe lângă neglijența evidentă, Polaris se pare că nu investește mai deloc în infrastructura de salubritate din oraș. Gropile de gunoi nu sunt ecologizate sau organizate. Totul se aruncă la grămadă, după spusele cetățenilor, fără să se țină cont de faptul că deșeurile sunt selectate. Deci selecția deșeurilor este oricum făcută doar de către oameni, compania aruncându-le pe toate în aceeași autospecială. 

Poate este un moment potrivit ca Polaris să fie tras la răspundere pentru neglijență și incompetență. Cetățenii din Constanța merită mai mult decât să trăiască într-un oraș mizerabil. Curățenia și igiena nu sunt luxuri, ci drepturi fundamentale ale fiecărui locuitor.
Foarte important: în lipsa unei gestionări corespunzătoare a mizeriei, populația orașului este expusă riscului de a contracta boli grave, inclusiv infecții respiratorii, gastrointestinale și parazitare. Este inacceptabil ca oamenii să-și pună sănătatea în pericol din cauza neglijenței altora și a lipsei de acțiune din partea autorităților.

Apropo de marea durere a celor de la Polaris: de ce nu există campanii constante de conștientizare în ceea ce privește selectarea deșeurilor? În alte țări, cele europene la care visează ei, astfel de campanii sunt o parte integrantă a eforturilor de a menține orașele curate și sănătoase. Mai mult, companiile de salubritate asigură populației necesarul de saci de gunoi, gratuit. European. 

Mai mult, de ce străzile orașului nu sunt curățate regulat? Este un mister cum Polaris poate justifica neglijarea evidenței vizuale a mizeriei care se adună în fiecare colț al orașului. Într-un comentariu public, un reprezentant Polaris (nu dăm nume, deocamdată) spunea că nu poate spune că se curăță străzile perfect. Nu numai că nu se curăță perfect, nu se curăță niciodată. Angajații Polaris se plimbă pur și simplu noaptea pe străzi, târând măturile preistorice după ei, obosiți, tracasați și prost plătiți. Vom relua subiectul într-un articol viitor. 

Un alt aspect crucial pe care trebuie să-l abordăm este valoarea contractului dintre Polaris și primăria din Constanța. Un contract atât de costisitor trebuie să asigure nu numai ridicarea deșeurilor, ci și curățarea constantă și igienizarea orașului. Vom vedea ce are de spus Primăria Constanța cu privire la acest aspect, tot intr-un articol viitor. 

Încheiem cu câteva rânduri ale cetățenilor care ne-au scris: “Înainte era o mândrie să avem cele mai curate străzi, cele mai curate orașe, autospecialele de gunoi ieșeau odată cu răsăritul soarelui să spele străzile… îndrăzneam să tragem aer adânc în piept și să stăm cu capul sus… acum, dacă nu stăm cu capul în jos, riscăm să călcăm în vreun rahat de câine, ambalaj purtat de vânt, resturi de mâncare și tot ce ne amintește de Evul Mediu și holera.” Și, am adăuga noi, a Polaris.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate