De ceva vreme, în cadrul CMSR mocnește un conflict care în aceste zile s-a soldat cu o petiție prin care se cere demisia imediată a Biroului Executiv Național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Pe scurt, medicii stomatologi din România sunt nemulțumiți de modul în care instituția le-a reprezentat interesele în perioada în care a fost decretată stare de urgență în România.

Însă nu este prima dată sau singurul motiv pentru care medicii stomatologi sunt nemulțumiți de modul în care CMSR înțelege să funcționeze. Dar să intrăm direct in subiect:

CMSR este înființat prin lege și funcționează ca organizație profesională a medicilor dentiști, de interes public, având ca principal obiect de activitate controlul și supravegherea exercitării profesiei de medic dentist.

Mai concret, fiecare absolvent al Facultății de Stomatologie care își dorește să profeseze trebuie să aibă îndeplinească următoarele condiții:

– să devină membru cotizant al Colegiului și să obțină dreptul anual de liberă practică

– să obțină anual un număr de 40 de puncte EMC

– o dată la 5 ani – 200 de puncte EMC pentru a ramâne membru al Colegiului și, în mod evident, pentru a profesa în continuare

Dacă privim cu atenție bugetul CMSR de anul trecut (atașat mai jos) vom observa că:

– totalul încasărilor a fost de 8.049.238 ron

– cheltuieli totale 5.927.772 ron

– excedent 2.121.466 ron

Buget CMSR 2019 poate fi vizualizat aici.

În mod fericit, deci, CMSR a încheiat anul fiscal 2019 pe plus. De aceea, cerem conducerii CMSR:

– un punct de vedere cu privire la necesitatea dublării cotizației de 40 ron/lunar, măsură anunțată cu puțin înaintea decretării stării de urgență și care a fost suspendată până la ieșirea din situația provocată de Covid19

– de asemenea, ni se pare foarte important să se aducă lămuriri publice cu privire la modul în care excedentul de 2.121.466 ron (aproape jumatate de milion de euro) este/va fi cheltuit

– un punct de vedere cu privire la obligativitatea celor 40 puncte anuale/200 de puncte la 5 ani pentru obținerea dreptului de practică. Și aici o să elaborăm puțin: aceste puncte se obțin prin participarea la congrese medicale care, în funcție de temă/complexitate oferă un anumit număr de puncte și costă o anumită sumă de bani. În principiu, un medic stomatolog va cheltui anual o sumă minimă de 200 de euro plus cheltuieli de deplasare dacă congresul este în altă localitate. Discutăm aici de sume uriașe încasate de pe urma medicilor stomatologi de către cei care organizează aceste congrese. Cine sunt aceștia? Nu vom face afirmații, ci doar vom întreba: este normal ca obținerea dreptului de liberă practică să fie condiționată de obținerea punctelor EMC care pe medicul stomatolog îl costă sume mari de bani? Nu contestăm oportunitatea participării medicilor la congrese care îi țin la curent cu noutățile din domeniu, ci doar ne întrebăm dacă este normal ca dreptul de liberă practică să fie condiționat de participarea la aceste congrese unde se strâng sume uriașe de bani?

Dincolo de cele de mai sus, care ar fi necesitatea unei astfel de insituții dacă aceasta, conform petiției pe care o publicăm mai jos, în toată perioada de urgență si nu numai, nu a luptat pentru drepturile membrilor care, prin cotizațiile lor, fac practic această instituție să existe?

https://www.petitieonline.com/demisia_imediata_biroului_ex_naional_al_colegiului_medicilor_stomatologi_din_romania_alegeri_anticipate_pentru_aceste_funcii_i_revenirea_cmsr_la_menirea_lui_iniiala?s=73355082

Shop this look

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate