Sebastian Burduja. Un nume din ce în ce mai vehiculat în politica românească. Actual ministru  al cercetării, inovării și digitalizării, propus și la finanțe și mai nou candidat la funcția de președinte al PNL București, absolvent al universităților Stanford și Harvard, ai zice că ar trebui să ne simțim norocoși să avem un astfel de profesionist în guvern și în politica românească. Asta doar dacă ignorăm uriașa gaură financiară pentru care a semnat. 60 de milioane de euro, credit rambursabil cu garanție de stat, bani pentru redresarea Blue Air. O companie problemă oricum, de mulți ani, ignorată mereu de organele de control (de ce?), și devenită acum problemă națională. Pentru că Blue Air nu a plătit nici măcar o rată din împrumut, plătește statul român, lună de lună, până se achită cele 60 milioane de euro. Totul din banii noștri, ai contribuabililor, nu din banii lui Burduja. Deși ai fi crezut că dă din buzunarul său, având în vedere cu câtă lejeritate a semnat un asemenea împrumut, fără o evaluare a activelor Blue Air (ar fi aflat ca nu valorează mai nimic), fără să țină cont de recomandările Eximbank, fără să îi pese de părerea specialiștilor din ministerul de finanțe care au tras un semnal de alarmă vizavi de imposibilitatea de plată a Blue Air și fără să respecte prevederile OUG 139 (detalii mai jos). 

Așadar: 

14 octombrie 2020 – Sebastian Burduja, la acel moment Secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, semnează, în locul lui Florin Câțu, titularul postului, Hotărârea de Guvern în baza căreia statul român acordă un ÎMPRUMUT de peste 60 de milioane de euro companiei PRIVATE Blue Air Aviation SA (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/231235). 

Cum spuneam, asta în ciuda tuturor avizelor negative și a recomandărilor aparatului de specialitate care subliniază că suma este imposibil de rambursat. Ce spuneau atunci, în scris, Eximbank și specialiștii pe care Burduja îi avea la dispoziție? Următoarele:

  • că Blue Air prezintă “un grad ridicat de incertitudine privind realizarea premizelor care au stat la baza acțiunilor companiei, care determină un risc major de executare a garanției de stat și de nerecuperare a sumelor plătite de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice”
  • că există o incertitudine semnificativă cu privire la capacitatea societatii de a-și continua activitatea și un risc ridicat de a nu își onora obligațiile financiare
  • că societatea este decapitalizată, înregistrând capitaluri proprii negative; că gradul de îndatorare este extrem de ridicat
  • valoarea companiei (la acel moment) era negativă
  • că eventualul succes ar depinde de o investiție suplimentară de capital de minim 50 de milioane de euro din partea Blue Air (care evident nu avea banii) și de o serie de ipoteze optimiste
  • Blue Air Aviation SA se regăsește în clasa D de risc ( de la A la E unde A reprezintă cea mai bună categorie)
  • că este condiționată de o serie de ipoteze speciale cu impact semnificativ în concluzia evaluării.

Toate aspectele prezentate anterior au condus la o singură concluzie logică, respectiv de NESUSȚINERE a promovării Hotărârii de Guvern intricate -aceasta Nu respecta prevederile art. 6 alin. (1) din OUG 139/2020 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/229289 . Cu toate acestea Burduja semnează și promovează Hotărârea de Guvern. Apoi semnează și Orban.

Consecința: Blue Air fiind în imposibilitate de plată, din luna noiembrie 2021 statul începe să ramburseze circa 5 milioane de lei lunar către EXIMBANK, cuantum aferent ratei (credit+dobândă). Din banii noștri, ai contribuabililor. Detalii aici .  În condițiile în care, între timp, a devenit evident pentru toată lumea că Blue Air Aviation SA nu are de gând să ramburseze suma împrumutată, Finanțele au luat decizia de a executa creanța, devenind astfel proprietarul de facto al companiei – decizie obligatorie conform OUG139/2020. Din păcate stăpân peste nimic. În viața reală statul are instituite sechestre peste mijloace fixe care nu valorează nici cât o ceapă degerată, compania Nu are angajați, lichidități ori avioane cu care să o ia de la capăt. Banii s-au dat si cineva i-a luat, noi (statul) continuăm să plătim, iar Sebastian Burduja este deocamdată nederanjat, ba chiar pe o pantă ascendentă în carieră. Oare colegii liberali au avut vreo discuție serioasă despre situația Blue Air – creată chiar de Burduja?  Cum este posibil ca PNL să se gândească, fie și pentru o clipă, să promoveze pe cineva a cărui semnătură a dus la această pierdere uriașă pentru statul român? Mai ales că există suspiciunea de nerespectare a legii, mai exact a art. 6 alin. (1) din OUG 139/2020. Mai ales că speța nu este clară și se pot face multe speculații pe subiect: unde sunt banii, cine e în spatele afacerii, de ce s-a grăbit Burduja, e prostie, e interes, e incompetență? Între timp românii își văd banii ducându-se în ratele Blue Air, așteaptă să-și recupereze banii de bilete, iar celor 60 și ceva de milioane de euro oricum le-au pus cruce. Plus dobânda…

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate