Marcel Ciolacu. Sursă foto: Observator News

Marcel are nevoie de încă 20 de miliarde de lei. Fie nu știe, fie știe și nu spune. Dar pentru siguranță ne-am gândit să-l anunțăm… pe Primul Ministru Ciolacu. Cu o avalanșă de mișcări de protest și revendicări salariale la poartă, cei mai luminați oameni ai țării au adoptat astăzi proiecțiile bugetare pentru anul următor (2024). Într-o notă optimistă (dacă nu senilă, ar zice neinițiații).

Situația nu este tocmai roz, având în vedere incertitudinile majore legate de posibila încetinire a economiei europene și turbulențele financiare. România se află oricum într-o poziție delicată, cu un spațiu fiscal limitat și o datorie publică atât de mare încât este aproape de limita sustenabilă. Riscurile sunt mari, iar diluarea măsurilor de consolidare fiscală sau aprobarea unor cheltuieli suplimentare pot duce la instabilitate fiscală gravă și afectarea echilibrului financiar. Absorbția fondurilor europene poate aduce un suflu de aer proaspăt, mai poate salva ceva, dar depinde de capacitatea autorităților de a gestiona eficient proiectele. Și aici sunt provocări, având în vedere progresele modeste ale proiectelor din PNRR până acum și modul în care sunt implementate. Menținerea angajamentelor de ajustare fiscală este crucială pentru a păstra încrederea în sustenabilitatea datoriei publice și pentru a avea acces la finanțare internațională.

Peste toate aceste amenințări, ai noștri ca brazii au mai făcut ceva. Au pus din burta 20 de miliarde. Ce înseamnă asta? Un dezechilibru financiar grav și promisiuni neîndeplinite. Mai exact, guvernul promite bani pe care nu îi are sau care, cel puțin în acest moment, nu îi poate acoperi din venituri. Deja ne e dor de Florin Vasile Cîțu. Vezi https://www.thesolomoneffect.com/fisa-de-lucru-florin-citu/. Hakuna Matata!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Campurile obligatorii sunt marcate *

Datele cu caracter personal sunt prelucrate conform Politicii de confidentialitate